Öğrencilere AR-GE destekli istihdam

Tekstil ve konfeksiyon ürünlerinde katma değerli üretimi daha yukarı taşımayı kendine hedef koyan Tekstil ve Hazır Giyim Sektörleri, bu yıl Tekstil mühendisliklerine yerleşen gençlere burs vererek Araştırma Geliştirme Merkezlerinde istihdam edecek.

Öğrencilere AR-GE destekli istihdam

Tekstil ve konfeksiyon ürünlerinde katma değerli üretimi daha yukarı taşımayı kendine hedef koyan Tekstil ve Hazır Giyim Sektörleri, bu yıl Tekstil mühendisliklerine yerleşen gençlere burs vererek Araştırma Geliştirme Merkezlerinde istihdam edecek.

Öğrencilere AR-GE destekli istihdam
22 Ağustos 2019 - 12:01

Tekstil sektöründe katma değerli ürün üretimini ve ihracatı artırmak için çok sayıda Araştırma Geliştirme (ARGE) Merkezinin faaliyet gösterdiğini belirten  Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ve Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, bu AR-GE Merkezlerinin nitelikli tekstil mühendisi bulamaz noktada olduklarını ve bu sebeple tam kapasite çalışmakta zorlandıklarını ifade etti.
Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği ile yürütülen amacı gençlerin tekstil mühendisliğini tercih etmeleri olan Modanın Mühendisleri Projesinin, kısa sürede Türkiye genelindeki tüm tekstil ve konfeksiyon ihracatçı birlikleri ile Tekstil Sanayicileri İşverenleri Sendikası’nın desteğini alarak Türkiye genelinde bir projeye dönüştüğünü vurgulayan Eskinazi, Ticaret Bakanlı’ğının onayı sonrasında YÖK ile burs protokolü imzaladıklarını söyledi. Geçen yıl tekstil mühendisliklerine ayrılan kontenjanın yüzde 42’si dolmuşken, bu yıl oranın iki kat fazlası olarak yüzde 92’ye yükseldiğini dikkat çeken Eskinazi şöyle konuştu:
“Gençlerin tekstil mühendisliğini tercih etmeleri amacıyla Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği ile yürüttükleri Modanın Mühendisleri Projesinin kısa sürede Türkiye genelindeki tüm tekstil ve konfeksiyon ihracatçı birlikleri ile Tekstil Sanayicileri İşverenleri Sendikası’nın desteği sonrasında Türkiye genelinde bir projeye dönüştüğünün altını çizen Eskinazi, “Tekstil mühendisliğini tercih eden 89 öğrenci burs almaya hak kazandı. Bu gençler 5 yıl sonra Tekstil mühendisliğinden mezun olduklarında Tekstil sektöründe AR-GE Merkezlerinde katma değerli ürün üretimi için istihdam edilecekler.”
ESKİNAZİ “TEKSTİL BİTİYOR ALGISINI YIKTIK”
Burs projesi ile nitelikli tekstil mühendisi yetişmesinin yolunu açarken aynı zamanda tekstil bitiyor algısını da yıkmayı başardıklarını önemle ifade eden Eskinazi, Türkiye’deki en büyük yatırımların ve istihdamların tekstil ve hazır giyimde sektörlerinde olduğunu söyleyerek, “Türkiye’nin ortalama ihraç fiyatı bir buçuk dolar seviyesinde iken, Tekstil ve hazır giyim sektörlerinin ortalama ihraç fiyatı 9 dolar, Türkiye’nin ortalama ihraç fiyatının altı katı katma değerli ürün ihraç ediyoruz. Amacımız bu oranı en az 10 katına çıkarmak” dedi. Ayrıca Eskinazi konuşmasında, tekstil sektörünün bu gençlere ihtiyacı olduğuna da dikkat çekti.
Konuşmasının sonunda Eskinazi, tekstil mühendisliğinin algısının yükseltilmesi amacıyla yürüttükleri Modanın mühendisleri Projesi’ne destek veren İzmir Milli Eğitim İl Müdürlüğü, lise ve üniversitelere teşekkür ederek sözlerini bitirdi.
YÜZDE 100 DOLULUK ORANI SAĞLADI
İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü ile yaptıkları işbirliği sayesinde okul müdürleri ve rehber öğretmenlerle çok verimli toplantılar gerçekleştirdiğini ifade eden Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Sertbaş, Modanın Mühendisleri Projesi kapsamında yaptıkları çalışmalarda sosyal medyayı çok etkin kullandıklarını belirtti. Ayrıca Sertbaş, liselerin kariyer günlerine katıldıklarını gençlere tekstil mühendisliğini anlatarak, İzmir’de Ege ve Dokuz Eylül Üniversitelerinde ulaştıkları yüzde 100 doluluk oranından bahsetti. 
MESLEK LİSELERİNE DE İSTİHDAM MÜJDESİ
Ülkemizde tüm mühendisliklerin nitelikli gençler ile dolması gerektiğine inanan ve Türkiye’nin üretip ihraç etmek zorunda olduğuna dikkat çeken Sertbaş, “Biz sektör olarak bu yönde ilk adımı attık. Nitelikli öğrencilerin tekstil mühendisliğine ilgisinin önümüzdeki yıllarda da artarak devam etmesi için gerekli çalışmaları yapacağız” diyerek, bununla beraber ara eleman ihtiyacını çözecek meslek liseleri ile de ilgili çalışmaları önümüzdeki dönemlerde yapmayı planladıklarının haberini verdi.
Modanın Mühendisleri Projesi kapsamında burs dağıtımı, ilk 20 binde olan öğrencilere agari ücret kadar, 20 bin ile 50 bin arasındaki öğrencilere asgari ücretin yüzde 70’i, 50 bin ile 80 bin arasındaki öğrenciler ise asgari ücretin yarısı şeklide olacak.
Haber: Seray Açar
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum