Kani Beko, ihmalleri sordu!

İzmir'in Karabağlar ilçesinde başlayan ve rüzgarın etkisiyle Menderes ve Seferihisar'a kadar sıçrayan yangın hakkında tartışmalar sürüyor. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Kani Beko ihmaller üzerinden Tarım ve Orman Bakanı'na yüklendi.

Kani Beko, ihmalleri sordu!

İzmir'in Karabağlar ilçesinde başlayan ve rüzgarın etkisiyle Menderes ve Seferihisar'a kadar sıçrayan yangın hakkında tartışmalar sürüyor. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Kani Beko ihmaller üzerinden Tarım ve Orman Bakanı'na yüklendi.

Kani Beko, ihmalleri sordu!
22 Ağustos 2019 - 10:56

Beko : Sorumlular hesap vermeli.
Kani Beko, Tarım ve Orman Bakanı’na Türk Hava Kurumu uçaklarına neden izin verilmediğini sordu  ve “Sorumlular hesap vermeli, veremiyorsa istifa etmeli” ifadelerini kullandı. Yangınların söndürülme çalışmalarında ihmal olduğunu iddia eden CHP’li Beko, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin cevaplaması gerektiğini düşündüğü “Avrupa’nın en büyük özel uçak yangın hava söndürme filosuna sahip olduğu kendi internet sitesinde ifade edilen Türkiye’nin en büyük sivil toplum kuruluşlarından Türk Hava Kurumu (THK) Bakanlığınız ve Orman Genel Müdürlüğü ile koordineli olarak 36 yıldır yaklaşık 26 bin saat yangın söndürme uçuşu gerçekleştirmiş, başta Antalya, Bodrum, Çanakkale, İstanbul ve İzmir olmak üzere 2 binin üzerinde orman yangınına müdahale ettiğini ifade etmektedir. Hem yurt içinde hem de yurt dışında deneyim sahibi böyle bir kurumla bu dönemde işbirliğinizin devam etmiyor oluşunun sebebi nedir?” sorusunu sordu.
İhmal vatan hainliği
Binlerce orman ve canlının siyaset ve rant uğruna hektar hektar heba edilebilme ihtimalinin bile gerçek bir vatan hainliği olacağını dile getiren CHP'li Beko “İzmir’in ciğerleri yanarken bu ihlalleri yapan sorumlular halkın yüreğinde devam eden yangını söndürmek için hesap vermeli, veremiyorsa istifa etmeli” dedi.
Bakanlığın yangın söndürme işini yüksek bir bedelle bir mimarlık firmasına verdiğine ve THK ile sözleşme yenilenmediğine dair haberlere ilişkin açıklama yapılıp yapılmayacağını da soran CHP’li Beko,“Ülkemizde son günlerde bir felakete dönüşen yangınlarla ilgili olarak ve özellikle Muğla merkezli THK uçaklarının beş tanesinin yangına müdahale etmek için hazırlanmasına ve Bakanlığınızdan izin istenmesine rağmen THK’ya Bakanlığınızca ihtiyaç olmadığına ilişkin yazı yazıldığı ifade edilmektedir. Ortaya çıkan büyük zarardan ötürü böyle bir yazı söz konusu ise sorumlular hakkında işlem yapılmış mıdır?" diye sordu.
Beko : İktisadi menfaat temin ettiniz mi?
Kani Beko THK’nın yangın operasyonuna dahil edilmemesinden ötürü Bakanlığın herhangi bir üçünü taraftan iktisadi menfaat temin edilip edilmediğini sorarak, "THK’ya ait CL-215 tipi iki adet yangın söndürme uçağı, biri Ankara Etimesgut’ta diğeri İzmir Adnan Menderes Havalimanında olmak üzere operasyona hazır halde beklemekteyken, Bakanlığınızca yangının kontrol altında olduğu bilgisiyle uçaklara gerek olmadığına dair bildirimde bulunulmuş mudur? Böyle bir bildirimde bulunuldu ise oluşan zarardan ötürü sorumlular hakkında işlem yapılmış mıdır?" dedi.
Haber: Zeliha Ayşe Kara

YORUMLAR

  • 0 Yorum