Faiz indirimi piyasayı canlandıracak

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın 3,25’lik faiz indirimi üzerine Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi ekonomi ile alakalı açıklamalarda bulundu.

Faiz indirimi piyasayı canlandıracak

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın 3,25’lik faiz indirimi üzerine Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi ekonomi ile alakalı açıklamalarda bulundu.

Faiz indirimi piyasayı canlandıracak
14 Eylül 2019 - 13:40

Faiz indiriminin piyasa ve pazarlarda büyük rahatlama sağlayacağını ifade eden Eskinazi, yüksek faizin üretim ve yatırımın önüne engel olduğunu söyledi. Politika faiz oranının yüzde 16,5’e çekilmesinin ise Türkiye’nin 11’inci Kalkınma Planında ortaya koyduğu hedeflere ulaşmasında aracılık edeceğini belirten Eskinazi, ihracat ana planında belirlenen hedeflere daha çabuk ve hızlı ulaşılacağını bildirdi.
Yüksek faizler nedeni ile finansmana erişimde reel sektörün yaşadığı sorunların art arda gelen faiz indirimleri ile rahatlayacağını aktaran Eskinazi, yüksek faizin üretim ve yatırımın önünde engel olduğuna vurgu yaptı. Önceki aylarda gelen 4,25 puanlık faiz indiriminin piyasaya nefes aldırdığını söyleyen Eskinazi, “Dün açıklanan 3,25 puan ile bu rahatlamanın istikrarlı olacağını gösterdi” dedi. TCMB’nın bu kararına piyasaların tepkisinin de olumlu olduğunu belirten Eskinazi, önümüzdeki dönemde faiz indirimlerinin devam etmesini ve bir yıllık süreçte faizlerin yüzde 10 bandına gelmesini beklediklerini ifade etti.
Eskinazi, 3,25 puanlık faiz indiriminin, mal ve hizmet ihracatında rekabetçiliği arttırma açısından da çok doğru bir adım olduğunu söyledi. Piyasaların canlanacağını ve ekonomik büyümenin tekrar artıya geçeceği ekonomik iklimin Türkiye’de hayat bulacağına inandıklarını belirten Eskinazi, pazar ve piyasalara hareket geleceğine vurgu yaptı.
TCMB Para Politikası Kurulu’nun çok kritik dönemde aldığı ikinci faiz indirim kararı 11. Kalkınma Planı’nda belirlenen hedeflere ulaşmak için itici güç olacak” diyen Eskinazi, sağlanacak kur istikrarıyla, mal ve hizmet ihracatının da ekonomik büyümeye katkı arttıracağını bildirdi.  Geçtiğimiz günlerde Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın açıkladığı “İhracat Ana Planı”nda belirlenen hedeflere daha çabuk ulaşılmasına katkı sağlayacak olan faiz indiriminin, bu noktada, kurda da volatilite riskini ortadan kaldıracak önlemlerin alınması gerektiğine dikkat çeken Eskinazi, “İhracatçılarımız için en önemli konu şu an kurun stabil olması, dalgalanmaların yaşanmamasıdır” diyerek, faiz indiriminin toplumun tüm kesimlerine olumlu sonuçlar doğurmasını diledi.
Eskinazi, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın bu indirimiyle yatırımcılar ve piyasadakilere olumlu sonuçlar sağlayacağının haberini verdi.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum