Bayraklı’dan kentsel kalkınmaya üç proje

Bayraklı belediyesi, semti güzelleştirmek için üç yeni proje hazırladı. Belediye, İzmir’in meşhur Smyrna Antik Kenti’ni denizle buluşturma projesini yanı sıra semte yeni meydanlar da kazandıracak.

Bayraklı’dan kentsel kalkınmaya üç proje

Bayraklı belediyesi, semti güzelleştirmek için üç yeni proje hazırladı. Belediye, İzmir’in meşhur Smyrna Antik Kenti’ni denizle buluşturma projesini yanı sıra semte yeni meydanlar da kazandıracak.

Bayraklı’dan kentsel kalkınmaya üç proje
09 Kasım 2019 - 11:51

Bayraklı Belediyesi, semtin tarihsel ve kültürel mirasını ortaya çıkarmak için kolları sıvadı. Projeler kapsamında Smyrna Antik Kenti’ne kesintisiz yaya yolu yapılacak. Ayrıca semte yapılacak yeni meydanlar ile ilçenin tarihine ve kültürüne uygun yeni bir kent kimliği oluşturulması hedefleniyor.  
Bayraklı Belediyesi meclis toplantısında sunum yapan Kentsel Tasarım Müdürü Umut Devrim Eryarar, hayata geçirilecek projelerle ilgili meclis üyelerine bilgi vererek, kesintisiz ulaşım için İzban'dan sahile uzanan bir yaya köprüsü, Sevgi Yolu'nun zemininden sokak lambalarına, tentelerden tabelalara kadar yeniden düzenlenmesi, Smyrna Antik Kenti'ne bir meydan ve müze kazandırılması planlandığını aktardı.

ÜÇ PROJE

  • Eski Smyrna Antik Kenti’ni daha etkin tanıtmak amacıyla, Symrna Meydanı ve Smyrna Kent Müzei projesi hayata geçirilecek. Antik kentin girişinden itibaren 18 metrekare alanda yapılacak proje, Byraklı’nın yeni kent simgelerinden biri olacak. Alanda turist bilgilendirme ve güvenlik ofislerinin yanı sıra, otopark, kafeterya, hediyelik eşya stantları, oturma alanları, havuzlar yer alacak. Meydan’a küçük bir amfi tiyatrosu yapılması da planlanıyor. Ayrıca proje kapsamında Smyrna Antik Müzesi yapılması sağlanacak. Müze için Bayraklı Belediyesi ve Kültür Bakanlığı ortak çalışacak. Böylelikle turizme katkı sağlanarak, hem yerli hem yabancı turistlerin ilgiyle uğrayacağı bir alan oluşturulacak. Alan aynı zamanda kentlinin yaşam merkezi haline gelecek.
 
  • Köprü Projesi ile Bayraklı’yı ikiye bölen İzban Hattı ve Altınyol üzerinden köprü yapılarak, yayalar için kolaylık sağlanacak. Bu proje ile Bayraklı Sahili ile Eski Smyrna Antik Kenti arasındaki engeller de ortadan kalkmış olacak. Köprü Bayraklı’nın meşhur çarşısı Sevgi Yolu’na kadar uzanacak. İzban Hattı ve Altınyol üzerinden yapılacak köprüde oturma terasları, çok sayıda bitki ve kent tarihini yansıtacak heykeller olacak. Köprü projesi ile kentin dokusu, doğa, tarih ve kültürel miraz ile bütünleştirilecek ve sahilden gelen ziyaretçiler, bu köprü sayesinde once Sevgi Yolu’na, ardından Eski Smyrna Antik Kenti’ne kolayca gidebilecek.
 
  • Üçüncü proje ise Sevgi Yolu projesi olacak. Sevgi Yolu ve bu yolun yan aksları, Smyrna Kenti ile bütünlük oluşturacak şekilde yeniden düzenlenecek. Sevgi Yolu’nun, zemin taşlarından lambalarına, tentelerinden tabelalarına, ağaçlandırmadan havuzlarına, temalı banklarından heykellerine kadar özel olarak tasarlanması planlanıyor. Bunun yanı sıra tescilli binaların dış cepheleri de tekrar restore edilip yenilenecek. Bu sayede, Smyrna’ya doğru uzanan Sevgi Yolu, halkı tarihle bütünleştirecek. İZBAN durağının duvarlarına yapılacak olan süsleme rölyefleri ise Sevgi Yolu’na yaşayan bir sanat sokağıu havası katacak.
Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal ise Bayraklı’nın turizm ve kültürel kalkınma kapılarını açacak bu üç projeyle ilgili, projelerin henüz tasarım aşamasında olduğunu ve çalışmaların sürdüğünü aktardı. Ayrıca Sandal, konuşmasında Bayraklı halkına kolaylık sağlayacak bir köprü müjdesi daha verdi. İzmir büyükşehir Belediyesi Tunç Soyer’in her ilçeye bir meydan ve sokak sağlıklaştırma sözünü hatırlatan Sandal, Bayraklı’ya iki köprünün yapılacağını söyleyerek, “Biri Salhane bölgesinde olacak. Diğeri de mevcut üst geçidimizin yerine yapılacak. Büyükşehirimizin desteğiyle bu projeleri hayata geçireceğiz" diye açıkladı.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum