Varyant Rotary "Ambliyopi" ile mücadelede

Uluslararası Rotary 2440’ıncı Bölge Federasyonu’na bağlı Varyant Rotary Kulübü, Ambliyopi (göz tembelliği) hastalığını engellemek için bir proje başlattı.

Varyant Rotary "Ambliyopi" ile mücadelede

Uluslararası Rotary 2440’ıncı Bölge Federasyonu’na bağlı Varyant Rotary Kulübü, Ambliyopi (göz tembelliği) hastalığını engellemek için bir proje başlattı.

Varyant Rotary
11 Ekim 2019 - 12:17

Varyant Rotary Kulübü Başkanı Kemal Nas, “Amacımız, sıklıkla doğumdan itibaren bulunan miyop, hipermetrop, astigmatın erkenden tanınarak ileride ortaya çıkabilecek göz tembelliğinin önlenmesi. Hedefimiz ise İzmir’deki tüm çocuklara ulaşmak ve bu konuda farkındalığın artarak bu mobil tarama cihazından tüm sağlık kuruluşlarımızın temin etmesini sağlamak” dedi.
Varyant Rotary Kulübü bu defa İzmir Valiliği ile iş birliği yaparak 4-6 yaş grubu çocuklarına ücretsiz göz taraması uygulaması başlattı. Göz tembelliği hastalığını engellemek için, Uluslararası Rotary 2440. Bölge Federasyonu’na bağlı Varyant Rotary Kulübü her hafta farklı bir okulda göz taraması kontrolü gerçekleştirecek.
Projenin amacı, 0-6 yaş grubu çocuklarda fark edilmediği takdirde göz tembelliğine ve buna bağlı olarak önemli göz sorunlarının ortaya çıkmasına sebep olan Ambliyopi hastalığına dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak olduğunu açıklayan İzmir Varyant Rotary Kulübü, geçen yıl ilk defa Manisa’nın Turgutlu ilçesinde bu uygulamayı başlattı. Turgutlu Kaymakamlığı, Turgutlu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve İlçe Sağlık Müdürlüğü işbirliği ile geçen yıl hayata geçirdiği proje ile Varyant Rotary Kulübü, Turgutlu’da bulunan anaokulu ve ilkokulda yaklaşık iki bin 500 çocuğu göz taraması kontrolünden geçirmişti.
YAKLAŞIK 450 ÇOCUĞA ULAŞTILAR
Projenin hayata geçirilmesinde öncülük eden Varyant Rotary Kulübü Başkanı ve Op. Dr. Mustafa Kemal Nas, geçen yıl Turgutlu'daki bütün özel ve devlet okullarının anasınıflarında eğitim görmekte olan 4-6 yaş gurubu iki bin 500 çocuğun göz taramasını yaptıklarını ve yaklaşık yüzde 20 oranında da problem tespit ettiklerini bildirdi.
Problem tespit ettikleri çocukların göz doktoruna sevkini yaparak tedavilerinin gerçekleşmesini sağladıklarını dile getiren Nas, bu sene de aynı uygulamaya İzmir’de devam ettiklerini vurguladı. Bu okulun, göz taraması gerçekleştirdikleri üçüncü okul olduğunu ve şu ana kadar yaklaşık 450 civarında çocuğa ulaştıklarının bilgisini veren Nas, yine toplamda yüzde 10 civarında çocukta göz kusuru tespit ettiklerini söyledi. Amaçlarının ve çalışmaya başlama sebeplerinin sıklıkla doğumdan itibaren bulunan miyop, hipermetrop, astigmatın erkenden tanınarak ileride ortaya çıkabilecek göz tembelliğinin önlenmesi olduğunu açıklayan Nas, “Hedefimiz ise İzmir’deki tüm çocuklara ulaşmak ve bu konuda farkındalığın artarak bu mobil tarama cihazından tüm sağlık kuruluşlarımızın temin etmesini sağlamak” dedi.  
 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum