Üzüm için çözüm önerilerini açıkladı

Manisa eski Milletvekili Dr. Muzaffer Yurttaş üzüm üreticilerinin sorunlarına yönelik çözüm önerilerini açıkladı. Milletvekili olduğu dönemde Manisalı üzüm üreticilerinin sorunlarını ülke gündemine taşıyan ve ürettiği projelerle Manisalı üzüm üreticileri tarafından çok sevilen Yurttaş, görevden ayrıldıktan sonra da yaptığı açıklamalarla düşüncelerini kamuoyuna aktarıyor.

Üzüm için çözüm önerilerini açıkladı

Manisa eski Milletvekili Dr. Muzaffer Yurttaş üzüm üreticilerinin sorunlarına yönelik çözüm önerilerini açıkladı. Milletvekili olduğu dönemde Manisalı üzüm üreticilerinin sorunlarını ülke gündemine taşıyan ve ürettiği projelerle Manisalı üzüm üreticileri tarafından çok sevilen Yurttaş, görevden ayrıldıktan sonra da yaptığı açıklamalarla düşüncelerini kamuoyuna aktarıyor.

Üzüm için çözüm önerilerini açıkladı
22 Ağustos 2019 - 16:27

ÖZEL HABER / Berna VATANSEVER - Sosyal medya hesabından açıklama yapan Yurttaş, Manisalı üzüm üreticilerinin sorunlarını gündeme getirerek çözüm önerilerini sıraladı. Yurttaş, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
“Kurban Bayramı vesilesi ile ziyaret ettiğim Alaşehir ve Sarıgöl bölgesindeki üzüm üreticilerimizle görüştüm. Onları dikkatlice dinleyip notlarımı aldım. Sıkıntı ve taleplerini ilettiler. Bu sorunların çözülmesi için ilgili yerlere konuyu iletmemi talep ettiler. Perşembe günü Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Bekir Pakdemirli Manisa’ya geliyor. Ticaret Borsasından arayıp beni de davet ettiler. İnşallah bu mektubu bakanımıza ulaştıracağım.
Yaş üzüm 2 lira, kuru üzüm ise 8-9 lira bu fiyatlarla çiftçi zararda. Sultaniye çekirdeksiz yaş üzüm 3 liradan aşağı olmamalı. Kuru üzüm 10 liranın üzerinde olursa çiftçi karnını doyurur. Bu gidişle bağlar sökülür. Fındığa, çaya verilen destek üzüme de verilmelidir. Yaş üzüm ihracatına verilen destek üreticiye yansıtılmıyor. Tokatlama, çeklerin karşılıksız çıkması, çek yasasında cezaların caydırıcı olmaması gibi sorunlar var. Üzümcünün gözü bakanımızın yapacağı üzüm fiyatı açıklamasında olacak. Bakanımız ve hemşehrimiz olan Sayın Pakdemirli’den müjde bekliyoruz.
Rekolte Tahmini Çiftçiye Zarar Veriyor! Yaşanan dertlerin çözüme kavuşturulması için değişik yöntemler ve uygulamalar var ama özet olarak alınacak önlemleri şöyle sıralayabiliriz:  Öncelikle rekolte tahmini yapılmamalıdır. Bazı kurumlar kuru ve yaş üzüm için bazı kurumlar rekolte tahmini yapıyorlar. Bu belki gerekli ama rekoltenin açıklanması üreticinin aleyhine gelişiyor. Tüccarlar fazla rekolteyi duyduğunda alım için firene basıyor ve fiyatı düşürüyorlar. Rekolte tahmini yapılmalı ama açıklanmamalıdır. Bir diğer önemli sorunlardan biri olan kalıntı sorununun çözülmesi için ilçe tarım müdürlükleri, ziraat odaları halkı eğitmeli, önlemler alınmalı, laboratuvarlarda analizler kolaylıkla yapılmalıdır.
Bağ alanlarının sürekli ve plansız artışı engellenmelidir: Bağ dikmek isteyenler önce ruhsat almalı, çeşit ve alan konusunda yönlendirilmelidir. Gereksiz çeşitler ve bölgeye uygun olmayan çeşitler dikilmemelidir.
Ortak Akıl ile Çözüm Aranmalıdır! Üzümün sorunları, çözüm yolları, yurt içi ve yurt dışında tanıtımını sağlayacak Ortak Akıl Proje Grubu kurulması gerektiği inancındayım. Bu hususta Valilik ve il tarım müdürlüğü, Ziraat Odaları temsilcileri, Ticaret Odaları ve Ticaret Borsaları temsilcileri, Tariş Üzüm Birliği temsilcisi, Basın Temsilcileri, İhracat Temsilcileri, Yaş ve Kuru Üzüm İşletme Temsilcileri, her ilçeden üretici temsilcileri, siyasi temsilciler bulunmalıdır.
 
Üzüm Kurutmada Kolaylık ve Ar-Ge Çalışmaları! Alaşehir ve Salihli Bölgesinde çıkartılan jeotermal kaynaklardan üzüm kurutulması için çalışmalar yapılmalıdır. Üzümün kısa sürede temiz olarak kurulması için projeler hayata geçirilmelidir. Üniversite bünyesinde Ar-Ge çalışmaları yapılmalıdır.
Üreticinin Dolandırılması Engellenmelidir! Bölgede yaş üzüm üreticilerinin en önemli sorunu olan tüccarların bazıları tarafından yapılan dolandırıcılığın önlenmesi ve “tokatlama” sorunu denilen sorunun çözümü için gerekli her türlü önlem alınmalıdır. Manisa “Dağlarından Yağ, Ovalarından Bal Akan” yerdir. Manisa’da organik üzüm üretimi konusunda yapılan çalışmalar daha aktif ve bilinçli olarak yapılmalıdır. Organik Tarım Fuarının Manisa’da düzenlenmesi sağlanmalıdır. Gerek ilçe belediyeleri, gerekse Büyükşehir Belediyesi tarım alanları içerisinde bulunan yolların genişletilmesi ve asfalt hale getirilmesi için ciddi bir çalışma yapmalıdır. Yollardaki toz hastalıklara neden olmakta, pek çok yola büyük araç ve kamyonlar girememektedir.
Kredilerde Kolaylık Sağlanmalıdır! Bankaların tarım için ayırdığı pay artırılmalı, çiftçilerin kolaylıkla kredi alması sağlanmalıdır. Tarım Kredi Kooperatifleri daha yaygın hale getirilmeli, buradan herkesin yararlanabileceği daha ucuz mazot, gübre ve ilaç alımı için çalışmalar yapılmalıdır.
Üzüm bölgemiz için önemli bir ürün. Bu konuda acil önlemler alınmalı. Çiftçinin sıkıntıları giderilirse bu ilin ekonomisine de yansıyacaktır. Bereketli ve verimli bir sezon dileği ile!”

YORUMLAR

  • 0 Yorum