Sındırgı’da unutulmayacak festival

Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde Uluslararası Sındırgı Yağcıbedir Halı, Kültür ve Sanat Günleri Festivali’nin 21’incisi düzenlendi. El halı ve kilimleri, el sanatları, yöresel oyunları,  güreş, cirit ve konserlerle dolu coşkulu bir festival yaşandı. Festivalde, iki Yörük aşireti 3 bin yıl sonra bir araya geldi.

Sındırgı’da unutulmayacak festival

Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde Uluslararası Sındırgı Yağcıbedir Halı, Kültür ve Sanat Günleri Festivali’nin 21’incisi düzenlendi. El halı ve kilimleri, el sanatları, yöresel oyunları,  güreş, cirit ve konserlerle dolu coşkulu bir festival yaşandı. Festivalde, iki Yörük aşireti 3 bin yıl sonra bir araya geldi.

Sındırgı’da unutulmayacak festival
04 Eylül 2019 - 13:09

Sındırgı, el halıları ve kilimleri ile ünlü, 14 bin merkez nüfusu ile küçük ama sesini duyurmuş bir ilçe. Festivalde, Yağcıbedir halıları dünyaya tanıtılıyor ve her yıl el emeği, en güzel motiflerin işlendiği halı ve kilimlerin seçildiği yarışmalar düzenleniyor. Geleneğimizin bir parçası olan ama zamanla unutulmaya yüz tutmuş el sanatları ve yöresel ürünler kurulan stantlarda ziyaretçiler ile buluştu. Yöre halkına ait yöresel düğün, gelin çıkarma, Sındırgı gelinlikleri defilesi, düğün güreşi, deve oyunları ve halk oyunları ile Sındırgı’nın kültürü tanıtıldı.
Yağlı pehlivan güreşleri ile başlayan festivalde Sındırgılı Şerif Pehlivan ve Mehmet Ali Yağcı’nın yer aldığı pehlivanlar anıtı açıldı. Kocakonak Panayır Alanında düzenlenen güreşlerin sonunda Ertuğrul Dağdeviren başpehlivan oldu.
Ata sporu güreş hakkında yaşatılması gereken bir değer olduğunu belirten Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı ve Yağlı Güreş Düzenleyen Kentler Birliği Başkanı Yücel Yılmaz, “Bundan tam 97 yıl önce milli birlik şuuruyla hareket ederek büyük taarruzu gerçekleştiren başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm ecdadımızı saygı ve minnetle anıyorum. İşte o günkü şuuru veren bugünkü yağlı güreşler gibi örfümüz, âdetimiz, geleneklerimiz bizi biz yapan değerlerimizdir. Bugün de o değerimizi bu güreşlerle yaşatıyoruz. Güreşlerimiz öncesinde Sındırgı’mızı dünyaya duyurmuş Kırkpınar başpehlivanlarımızdan Sındırgı’lı Şerif Pehlivan ve Mehmet Ali Yağcı’nın heykellerinin açılışını gerçekleştirdik. Ekrem başkanımdan Allah razı olsun. Bizler çoğu zaman onu ve çalışmalarını örnek alıyoruz. Doğal şehir diyerek Sındırgı’yı Türkiye’ye, Dünya ya tanıtan bir başkanımız var. Bizler de kimi zaman ondan fikir alıyoruz. Güreşlerde, anıtların yapımında ve festivalin hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Bu festival başka festival. Sadece Sındırgı’nın değil Balıkesir’imizin gözdesi bir festival. Sanattan eğlenceye her şey var. Herkesi doğal şehir Sındırgı’ya bekliyoruz”dedi.
“Sındırgı’dan Dünya’ya uzanan Kültür Yolculuğu”
Festival halk dilinde, “Sındırgı’dan Dünya’ya uzanan Kültür Yolculuğu” olarak değerlendiriliyor.Birçok etkinliğe ev sahipliği yapan festival her yaşa ve her alana hitap etti. Sanattan ata sporuna, yöresel etkinliklere, konserlere kadar birçok etkinliğin yer aldığı festivalde motor tutkunları, bisikletçiler ve farklı spor dallarıyla uğraşan sporcularda bir araya geldi. Bine yakın sporcu Avcılar ve Atıcılar Kulübü işbirliğinde gerçekleşen tek kurşun atış yarışmasına katıldı.
Yavaş: Sındırgı Dünya’ya açılıyor
Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş “Bir hayalimiz vardı. Sındırgı’da termali, doğası ve kültürü ile turizmi canlandırmak. Artık bizim için bunlar bir hayal değil. Sadece 3000 yıllık kültür mirasımız Yağcıbedir halıları değil artık termali, Yörük kültürü, doğası ile Sındırgı Dünya’ya açıldı. Toplamda 21 ve bizle birlikte 16’cısını gerçekleştirdiğimiz Uluslararası Sındırgı Yağcıbedir Halı, Kültür ve Sanat Günlerinin en kalabalık ve hedefine ulaştığı yılını yaşıyoruz. Bir tarafta panayır bir tarafta festival. Sındırgı’nın her köşesi cıvıl cıvıl. Vatandaşlarımız memnun, esnafımız memnun, katılımcılar memnun. Hedefimiz 250 bin kişi idi. Festivalimizin üçüncü gününde hedefimizi geçtik. Yaklaşık 300 bin kişi dolaylı yollardan ilçemizi ziyaret etti. 14 bin merkez toplamda 34 bin nüfuslu ilçede 300 bin kişiyi ağırlamak müthiş bir hadise. Ata sporu güreşler ile panayırımızı başlattık, kültür ve sanatın buluştuğu festivalimiz ile devam ediyoruz. Katkı ve katılım sağlayan herkese teşekkür ediyorum. Bu festival başka festival dedik, katılımcılarımızdan da tam not aldık. Özellikle tüm basın mensuplarına da tanıtımımıza yapmış oldukları katkılardan dolayı teşekkür ediyorum. 3 Eylül Kurtuluş günü etkinliklerine ve gecesinde gerçekleştireceğimiz İlyas Yalçıntaş konserine herkesi davet ediyorum” şeklinde konuştu.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum