Milletvekili Sındır Tarım Hakkında konuştu

Bıçakçı Yörükleri Kültür Derneği tarafından düzenlenen Yörük Şenliği’ne katılan CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, Ödemiş Ovakent ve Konaklı’da üreticilerle buluştu. Sındır, AK Parti iktidarı döneminde tarımın, güncel siyasetin bir aracı haline geldiğini söyleyerek konu ile alakalı verilere dayanan açıklamalarda bulundu. Barbunya Festivali ve Yörük Şenliği’ne Milletvekili Sındır’ın yanında Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş de katılım gösterdi.

Milletvekili Sındır Tarım Hakkında konuştu

Bıçakçı Yörükleri Kültür Derneği tarafından düzenlenen Yörük Şenliği’ne katılan CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, Ödemiş Ovakent ve Konaklı’da üreticilerle buluştu. Sındır, AK Parti iktidarı döneminde tarımın, güncel siyasetin bir aracı haline geldiğini söyleyerek konu ile alakalı verilere dayanan açıklamalarda bulundu. Barbunya Festivali ve Yörük Şenliği’ne Milletvekili Sındır’ın yanında Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş de katılım gösterdi.

Milletvekili Sındır Tarım Hakkında konuştu
27 Ağustos 2019 - 14:20

 “TARIM SEKTÖRÜ SİYASETİN OYUNCAĞI HALİNE GELDİ”
19 yıl boyunca uygulanan yanlış tarım politikaları nedeniyle Türkiye’de tarım sektörünün adım adım eridiğini söyleyen Sındır, bu iktidar döneminde tarım sektörünün güncel siyasetin bir aracı ve oyuncağı haline geldiğini önemle vurguladı. Politikasızlığın sonucunda tarım sektörünün hiç olmadığı kadar daraldığını da belirten Sındır, 2002 yılından bu tarafa üreticinin, çiftçinin borcunun 200 kat arttığını vurgulayarak, “Üreticimizin 2002 yılında 530 milyon TL civarında olan borcu, bugün 106 milyar TL dolayına yükseldi. Sadece borç yükselmedi, nüfusumuz artarken Çiftçi Kayıt Sistemindeki (ÇKS) üretici sayımız da 500 bin civarında azaldı. 2002 yılında ÇKS’deki üretici sayımız 2.6 milyon iken bugün 2.1 milyona geriledi. 2002 yılında ÇKS’ye kayıtlanma oranının bugüne göre çok daha düşük olduğu dikkate alınırsa aslında azalan üretici sayısının çok daha fazla olduğu görülecektir. Çiftçimiz toprağını terk ediyor, üretimden koparılıyor. Sonuç olarak üreticimiz köyünü, toprağını, baba ocağını, bin yıllardan gelen kadim geçim kaynağını terk ediyor. Tarım sektörümüzü ithalata kurban eden, holdinglere peşkeş çeken, köylümüzü de kaderine terk eden bu siyasal iktidarın ihanetini Anadolu affetmeyecek” dedi.
Ayrıca Sındır, TÜİK verilerine dayanarak, 2002 yılında tarım sektöründe istihdamın yedi milyon 458 bin kişi olduğunu, 2018 Aralık ayı itibariyle bu sayının dört milyon 759 bin kişiye gerilediğine dikkat çekti. En Son Genel Tarım Sayımı’nın ise 2001 yılında gerçekleştiği bilgisini veren Sındır, diğer bir deyişle, Dört Kalkınma Planı dönemini içeren AKP iktidarları döneminde bir kere bile sayım yapılmadığını söyledi.
 “AKP İKTİDARI TARIM KANUNUNU ÇİĞNİYOR”
AKP iktidarının Tarım Kanunu’nu çiğnediğini belirterek çiftçinin Tarım Kanunu’nda belirtilen desteği asla alamadığının altını çizdi. Sındır “Üreticimiz, desteğin azlığının yanında verilen o desteği de zamanında alamıyor. Üreticimize destek yok ama ithalata destek çok” diyerek üreticinin göz ardı edildiğine atıfta bulundu. Sındır konuşmasının devamında şunları söyledi:
“Üreticisini ithalat sopası ile terbiye eden iktidar kendi sonunu hazırladığı gibi tarım sektöründe de yıllarca kapanmayacak yaralar açıyor. Ne acıdır; Sudan’la tarımsal üretimin ve ticaretin arttırılması amacıyla bir anlaşma imzalayan bu siyasal iktidar döneminde 42 milyon dönüm verimli tarım arazisi ekilip, biçilmiyor. İktidarı Ödemiş’ten bir kez daha uyarıyoruz; çiftçinin üretimde kullandığı mazottan ÖTV ve KDV’yi kaldırmazsanız, çiftçilerimizin tarımsal kredi borçlarının faizlerini silmezseniz, Tarım Kanunu’nun emrettiği GSYH’nin yüzde 1’ini ve fazlasını üreticimize vermeseniz, girdi maliyetlerini düşürmezseniz, planlama yapmazsanız daha çok çiftçimiz toprağını terk edecek ve üretimden kopacaktır”
“DEĞERLERİMİZİ BİRLİKTE YAŞATACAĞIZ”
Sındır, katılmış olduğu Ödemiş Bıçakçı Yörükleri Kültür, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğince düzenlenen Barbunya Festivali, Yörük Şenliğinde birlik ve beraberliğin önemine değinerek, gelenekleri birlikte yaşatacaklarına inandığını söyledi.
Sındır, “Tarihten gelen değerlerimizi günümüzün demokratik değerleri ile harmanlayarak örgütlü toplumun temellerini geliştirmek hepimizin en büyük görevi. Geleneklerimizi birlikte yaşatacak; kadim kültürümüzü gelecek nesillere el ele aktaracağız. Bugün burada dayanışmanın ve paylaşmanın mutluluğunu hep birlikte yaşıyoruz” diyerek, Mustafa Kemal Atatürk’ün “Anadolu’daki son Yörük obasında ocaklar tüttükçe; şafaklarda yüzen al bayrak asla sönmeyecek, dünyadaki hiçbir güç ve kuvvet asla bizi yenemeyecek” sözüyle Yörüklere verdiği öneme dikkat çekti. Devamında Sındır, “ Yörükler, Zulmün karşısında dimdik durmuş, sevgiye gönül kapılarını sonuna kadar açmış, barış ve kardeşlik türkülerini dilinden düşürmemiş,  ‘Ferman padişahınsa dağlar bizimdir’ diyerek bu toprakların, kadim kültürümüzün güvencesi olmuşlardır. İyi ki varsınız, iyi ki Yörükler var. Festivalin düzenlenmesine, yurttaşlarımızın bir araya gelmesine katkı koyan İzmir Büyükşehir Belediyemize ve Ödemiş Belediyemize teşekkürlerimizi sunarız” cümlelerini kullandı.
ERİŞ: DESTEK OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ
Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş ise yaptığı konuşmasında Barbunya Festivali’de destek olmaya devam edeceklerini belirterek, etkinlik sayesinde Türkiye’nin dört bir yanından gelen Yörüklerin yürekli ve seslerinin Ödemiş’te birleştiğini söyledi. Bu yıl dördüncüsü düzenlenen festivalin bundan sonraki yıllarda da düzenlenmesi için ellerini taşın altına koyacaklarını vurgulayan Sındır, “Geleneklerimizin, kültürümüzün gelecek kuşaklara aktarılması için Ödemiş Belediyesi olarak elimizi taşın altına koyacağız. Anadolu’nun bizlere öğrettiği bin yıllık kardeşlik ve Cumhuriyetimizin kazandırdığı yüz yıllık pratik ile kültürümüzü yaşatacak; sorumluluklarımızı da görevlerimizi de hep birlikte, el ele yerine getireceğiz” dedi. Festivale katılan ve katkı sunan isimlere teşekkürlerini sunan ve Büyük Taarruzun 97. yıl dönümü kutlayan Eriş, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Büyük Taarruz 97. yıl önce başladı. İnsanüstü bir çabayla bizlere bu vatanı armağan başta Gazi Mustafa kemal Atatürk olmak üzere tüm milli mücadele kahramanlarına minnettarız” dedi.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum