İzmir ekonomisi güçlenecek

Bu yıl ikinci kez Bergama Kozak Yaylası Festivali düzenlendi. Festivalde kermes alanında 110 üretici ürünlerini tanıttı.

İzmir ekonomisi güçlenecek

Bu yıl ikinci kez Bergama Kozak Yaylası Festivali düzenlendi. Festivalde kermes alanında 110 üretici ürünlerini tanıttı.

İzmir ekonomisi güçlenecek
15 Eylül 2019 - 23:01

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, festivalin açılış konuşmasını yaptı. İzmir’in kırsal kalkınmanın başkenti olacağını söyleyen Başkan Soyer, “Temel vizyonumuz tarıma dönük doğru, işlevsel ve doğa dostu politikalarla bölgenin potansiyelini çok daha yukarıya taşımak ve üretilen artı değerin üreticilerimizle beraber tüm İzmirlilerin refahı için kullanılmasıdır. Türkiye'ye ilham verecek tarım vizyonumuz ile bereketli toprakları, tarlaları ve bağlarıyla, İzmir'in kırsal kalkınmanın başkenti olmasını hedefliyoruz” ifadelerine yer verdi.
 
Bölgenin tarım potansiyelinin öne çıkarılacağını dile getiren Soyer, “İzmir Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde bölgede doğal bir turizm kurulacak. Çam fıstığından incire, narenciyeden süt hayvancılığına, zeytinyağından hububata, tıbbi ve aromatik bitkilerden tütüne, çiçekçilikten arı ürünlerine kadar inanılmaz bir çeşitlilik, bu bereketli topraklarda yetişiyor” dedi.
 
BİRİNCİYE ÖDÜL VERİLDİ
 
Festivalde "En İyi Üzüm Yarışması" yapıldı. Yarışmada “En iyi Üzüm” ödülünün sahibi 92 puanla Semra Ürküt oldu. Ürküt’e plaketini Soyer takdim etti. 90 puanla ise Özcan Uzun’un üzümleri ikinci, 88 puanla Halil Somer'in üzümleri de üçüncü oldu.
 
Festivalin kentimize önemli katkılar sağladığını söyleyen Soyer, “Festival çam fıstığının ekonomik değerini korumasına ve Kozak Yaylası'nın tanıtımına büyük katkı sağlayacak. Kozak Yaylası Türkiye'de üretilen çam fıstığının yüzde 80'ini, dünya çam fıstığı üretiminin ise yüzde 10'unu tek başına karşılıyor. Asırlık çam ağaçlarıyla bezeli bu muhteşem yer, aynı güzellikteki köyleriyle sadece İzmir'in değil, ülkemizin de en önemli kırsal turizm alanlarından biri. Bu ve benzeri festivaller, kadim coğrafyamızın bereketli topraklarında yetişen ürünleri tüketiciyle buluşturuyor” diye konuştu.
 
Başkan Soyer konuyla ilgili düşüncelerini şu sözlerle sonlandırdı:
“Yüksek ekonomik değeri ve ihracat potansiyeline rağmen çam fıstığı üretimi,  son yıllarda ağaçlarda yayılan hastalık nedeniyle azaldı. Bu durum, ne yazık ki asırlık çam ağaçlarımızın kesilmesine ve üreticimizin yaşam koşullarını zorlaşmasına neden oluyor. Kozak Yaylası'nı ve eşsiz fıstık çamlarını korumak, iyileştirmek ve üretimi artırmak önceliklerimizden biri. Belediyemiz ile Türkiye Ormancılar Derneği arasında imzalanan protokol kapsamında saha ve etüt çalışmalarımız devam ediyor. Bu çerçevede Büyükşehir Belediyemiz, bölgede hava ölçüm meteoroloji istasyonları kurarak istenilen analizlerin yapılmasını ve ihtiyaç duyulan araç gereçlerin temin edilmesini sağlıyor.”
 
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum