İsmi, Menemen’de yaşatılacak

Menemen Belediyesi çocuk ve gençlerin eğitimi için çalışmalar yapmaya devam ediyor. Ünlü yazar, çevirmen ve düşünür Hüseyin Cemil Meriç’in ismi Menemen’de yaşatılacak.

İsmi, Menemen’de yaşatılacak

Menemen Belediyesi çocuk ve gençlerin eğitimi için çalışmalar yapmaya devam ediyor. Ünlü yazar, çevirmen ve düşünür Hüseyin Cemil Meriç’in ismi Menemen’de yaşatılacak.

İsmi, Menemen’de yaşatılacak
18 Eylül 2019 - 12:18

Menemen Kubilay Kültür Merkezi’nde bulunan bir atölyeye ismi verilen Cemil Meriç, başta dil, tarih, edebiyat, felsefe ve sosyoloji olmak üzere sosyal bilimlerin birçok alanında araştırma yapmış ve yazılar kaleme almış bir düşünce adamı olma unvanını taşıyor.
12 Aralık 1916 tarihinde dünyaya gelen Cemil Meriç, İstanbul’da bulunan Pertevniyal Lisesi’nde okuduğu sıralarda Nazım Hikmet ve Kerim Sadi gibi aydın isimler ile tanışma fırsatı buluyor. Ardından İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü’nde eğitim alan Meriç, ekonomik nedenlerden dolayı memleketi İskenderun’a dönmek zorunda kalıyor. 1940 yılında tekrar okumaya dönerek İstanbul Üniversitesi Fransız Dili ve Edebiyatı bölümünü bitiren Meriç, 1942-1945 yılları arasında Elazığ'da, 1952-1954 yılları arasında ise İstanbul'da Fransızca öğretmenliği görevinde bulundu.
1983'te eşini kaybeden Meriç, aynı sene Ağustos ayında beyin kanaması geçirdi ve sol tarafı felçli kaldı. Sağlığında basılan son eserleri ise Işık Doğudan Gelir (1984) ile Kültürden İrfana (1985) oldu. Meriç, 13 Haziran 1987'de hayatını kaybetti. 2004 yılında Üsküdar Belediyesi'nin açtığı kültür merkezine, 2012 yılında Hatay'daki il kütüphanesine adı verilmiştir. Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde doğduğu ev müzeye dönüştürülmüştür. 2013'te ise İzmir'de bir ortaokula ismi verildi.
“EĞİTİMİ HER ZAMAN DESTEKLEYECEĞİZ”
Geleceğimiz olan çocukları Cemil Meriç’lerin yaktığı ışıkla aydınlatmayı asli görevi sayan Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy, “Çocuklarımızın Türk sosyal bilimcileri tanıması, öğrenmesi, örnek alması ve onların düşüncelerini yaşam biçimi haline getirmesi demek aydınlık bir geleceği bu topraklarda daimi kılmak anlamına gelir. Düşünen, aklı ve mantığını ön planda tutan nesillerin yetiştiği bir ülkede gericiliğe geçit yoktur. Aydınlık bir gelecek ve bilimsel gelişme için, çocuk ve gençlerimizin eğitimini her zaman destekleyeceğiz” dedi.
Menemen Belediyesi, kurduğu yeni atölye ile sosyal bilimlere destek vermeye devam ediyor. Başkan Aksoy ise, düşünen, araştıran, çözümlemeler yapan bir nesil inşa etme gayreti içinde olduklarını her fırsatta belirtiyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum