El ve bileklerinizi zorlamaktan kaçının

Uzun süreli bilgisayar kullananlar, müzik aleti çalanlar, el işi yapan ev kadınları, ağır el aletleri ile çalışanlar ve titreşimli el aletleri kullananların dikkatine! “Karpal Tünel Sendromu” rahatsızlığına yakalanabilirsiniz.

El ve bileklerinizi zorlamaktan kaçının

Uzun süreli bilgisayar kullananlar, müzik aleti çalanlar, el işi yapan ev kadınları, ağır el aletleri ile çalışanlar ve titreşimli el aletleri kullananların dikkatine! “Karpal Tünel Sendromu” rahatsızlığına yakalanabilirsiniz.

El ve bileklerinizi zorlamaktan kaçının
29 Ağustos 2019 - 11:18

El ve bilekleri zorlayan işler sebebiyle ortaya çıkan bu sendrom, seçmiş olduğunuz mesleğin el ve bilek çalışması üzerine ağırlıklı olmasıyla da meydana geliyor. Op. Dr. Mustafa Önöz, herkesin tehlikesi içinde olduğu fakat kimsenin bilmediği karpal tünel sendromu hakkında konuştu.
El bileğinden geçen sinirin, geçtiği kanal içinde sıkışması sonucu oluşan rahatsızlığa “karpal tünel sendromu” denildiği bilgisini veren Önöz, “Karpal tünel” bilek seviyesinde ve üst kısmında kalın bir yapı ile kaplıdır. Bu kanalın içerisinde parmakların hareketini sağlayan tendonlar ile median sinir yer alır. Median sinir, esas olarak parmakların hissetmesini ve parmakların bazı hareketleri yapmasını sağlar. Sinirin kanal içinde baskı altında kalması karpal tünel sendromunu ortaya çıkarır” diye konuştu. Aynı el ve bilek hareketlerini tekrarlayan ve özellikle el ve bileğini zorlayan kişilerde görüldüğünü belirten Önöz,  uzun süreli bilgisayar kullananların, müzik aleti çalanların, el işi yapan ev kadınlarının, ağır el aletleri ile çalışanların, titreşimli el aletleri kullananların mesleklerinde görülme oranı yüksek olduğunu söyledi. Ayrıca Önöz, bunların dışında bazı kronik rahatsızlıkların, akromegali, şeker, tiroit hastalıkları, gut, aşırı şişmanlık gibi durumlar ile hamilelikte de sık görülebildiğini belirtti.  
UYKUDAN UYANDIRACAK AĞRILAR
Parmaklarda uyuşma, karıncalanma ve his kaybının karpal sendromunun ilk belirtileri olduğunu söyleyen Önöz, elde, parmaklarda ve kola yayılan, genellikle geceleri görülen hatta uykudan uyandıracak derecede olan ağrılarla karşılaşılacağını bildirdi. Önöz, “Hastalar ellerini sallayarak, sıkıştırıp ovalayarak rahatladıklarını ifade ederler. Elin zorlandığı sıkma ve temizlik işlerinde ağrı ve uyuşukluk artar. Ağrı ve uyuşukluk bazen kola, bazen de omuza, boyuna kadar yayılır” diyerek rahatsızlığın ilerilemesi durumunda, başparmak kaslarında erime, güçsüzlük ile tutma ve kavrama hareketlerinde zorlanmaların oluştuğunu önemle dikkat çekti. Sinir sistemini etkileyen, başta diyabet olmak üzere diğer metabolik hastalıklarda da benzer sorunların olabildiğini söyleyen Özöz, genellikle karpal tünel sendromunun belirtileriyle, diğer sinirleri etkileyen boyun fıtıkları ile karışabildiğini belirtti.
Önöz konuşmasının devamında hamile kişiler ile alakalı da şunları söyledi:
“Hamilikte vücudun fazla su tutması sonucu karpal kanal bu durumdan etkilenir. Median sinir aşırı sıvı nedeni ile baskı altında kalır. El ve parmaklarda uyuşma, ağrı, karıncalanma görülür. Doğumdan sonra çoğunlukla kendiliğinden düzelir. Hamilelerde tedavi olarak; el ve el bileğini zorlayıcı hareketleri yapmamak, el bileğini dinlendirmek için istirahat ateli kullanmak, tuz ve su alımı ile kiloyu kontrolde tutmak, el bileği egzersizleri yaptırmak gibi yöntemler kullanılır”
Son olarak Önöz, El, el bileği ve parmakları güçlendirici egzersizler yaparak kaslar kuvvetlendirilmesi gerektiğine dikkat çekerek konuşmasını sonlandırdı.
Haber: Seray Açar

YORUMLAR

  • 0 Yorum