“Ekonomik sıkıntılar üreticiyi ihracata yöneltiyor”

MODEKO Uluslararası İzmir Mobilya Fuarı büyük bir buluşmaya sahne oluyor. 327 firmanın katıldığı fuar sektör için önemli buluşmalara ev sahipliği yapıyor.

“Ekonomik sıkıntılar üreticiyi ihracata yöneltiyor”

MODEKO Uluslararası İzmir Mobilya Fuarı büyük bir buluşmaya sahne oluyor. 327 firmanın katıldığı fuar sektör için önemli buluşmalara ev sahipliği yapıyor.

“Ekonomik sıkıntılar üreticiyi ihracata yöneltiyor”
05 Mart 2020 - 23:25

Fuarla ilgili bilgi veren Cahit Doğan Yağcı, Çin’de başlayan coronavirüsün dünyaya hızla yayıldığını, 300’e yakın fuarın iptal edildiğini ama Türkiye’nin şanslı ülkelerden biri olduğunu söyledi. Yağcı, Türkiye’nin büyümesini sürekli kılmak için ihracatın sürekli artmasını, pazarların ve ürünlerin çeşitlendirilmesi gerektiğini anlattı ve şunları söyledi:
“Sürekli katma değeri yüksek ürün ihracatından bahsediyoruz. Bunun için tüm alt sektörlerimize düşen çok görev var. Tasarım ve markalaşmaya büyük önem veriyoruz. Göreve geldiğimizde sektörle ilgili özellikle mobilyada eğitimli eleman konusunda ciddi açıklar vardı. Meslek okullarında burslar verdik. Üniversitelerin tasarım bölümleriyle işbirliği yaparak öğrencilere bu mesleği sevdirmeye çalışıyoruz. Üniversitelerle işbirliği yapamazsak sanayiye olan katkımızda iddialı olamayız. Ancak üniversitelerle işbirliğinin sonucunda sektöre daha çok katkımız olacak.”
Yağcı, Egeli mobilya sektörüne, “Buradaki fuara mutlaka katılmamız gerektiğini bilmemiz lazım, imtina edenler var. Üzerinize düşeni yapın.” Diyerek şöyle seslendi:
“Eğer biz bu katılımı gösterirsek, yurtdışına 500-600 katılımlı bir fuar yapıyoruz mesajını verirsek yabancılar gelir. Gelen yabancıların hepsinin uçak biletlerini ve konaklamalarını biz sağlıyoruz. Gereğini yapalım ondan sonra şikayet edelim, biz kendimize bakalım. İzmir’e direk uçak yokta bunun için olmuyor diyorlar kabul etmiyorum. Geçen sene Modeko fuarına 307 firma, İnegöl fuarına ise 184 firma katıldı. İnegöl fuarına gelen ziyaretçi sayısı 16 bin 480. Modeko’ya ise 14 bin 800 civarında firma geldi. Bu İnegöl’deki sektör temsilcilerinin güçlü işbirliğinin sonucudur. Nürnberg’deki gıda fuarına bakın. Hangi ülkelerin Nürnberg’e direk uçağı var? Hannover’a kaç ülkeden var? Dünyanın en büyük fuarı 476 bin metrekare. Çoğu ülkeden uçakta yok. Bu mazeretin arkasına sığınmayalım sektör olarak üzerimize düşeni yapalım. Biz üzerimize düşen görevi yaparsak ilerde direk uçuş da olacaktır.”
 
160 milyon dolardan 3 milyar 481 milyon dolara çıktı
Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Güleç, 180 ülkeye Türk mobilyasının satıldığını, 2000 yılından bu yana sektörün gelişme kaydettiğini vurgulayarak,“2000 yılında 160 milyon dolar mobilya satıyorduk karşılığında 280 milyon dolar mobilya ithalatımız var. Bugün 3 milyar 481 milyon dolara ulaştı. Karşılığında 500-600 milyon dolar ithalatımız var. Geçen sene Ocak-Şubat’ta 500 milyon dolar ihracatımız vardı. Bu sene Ocak-Şubat ayı 581 milyon dolar ihracatı yakaladık. Yüzde 16,5 civarında fazlalığımız var. Mobilya, kağıt ve orman ürünlerinde toplamda 5,5 milyar dolar ihracatımız var. Ocak-Şubat satışımız geçen sene 800 milyon dolardı, bu sene 900 milyon dolar.” Diye konuştu.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum