Dokuz Eylül Üniversitesi’nden 110 bin fidan bağışı

Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar İzmir’de ki orman yangınını değerlendirdi. Hotar, doğal hayatın yeniden canlandırılması adına 110 bin fidan bağışlayacaklarını ayrıca tahrip olan alandaki habitatı geliştirecek bilimsel çalışmalara da öncelik vereceklerini belirtti.

Dokuz Eylül Üniversitesi’nden 110 bin fidan bağışı

Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar İzmir’de ki orman yangınını değerlendirdi. Hotar, doğal hayatın yeniden canlandırılması adına 110 bin fidan bağışlayacaklarını ayrıca tahrip olan alandaki habitatı geliştirecek bilimsel çalışmalara da öncelik vereceklerini belirtti.

Dokuz Eylül Üniversitesi’nden 110 bin fidan bağışı
21 Ağustos 2019 - 16:10

İzmir’de çıkan orman yangını sonrası tahrip olan alanları yeniden canlandırmak amacıyla başlatılacak çalışmalara destek vermeyi planlayan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), 110 bin fidan bağışlama kararı aldı.  Ekolojik hayatın yeniden canlandırılmasına kadar birçok konuda proje destek vereceğini belirten DEÜ, ilgili kamu kurumlarıyla işbirliği içinde hareket edeceklerini söyledi. Fidanların dikiminin yanı sıra yapılacak olan soğutma işlemlerinin tamamlanması, zarar ve hasar tespit raporunun hazırlanmasının ardından bölgedeki çalışmalar kapsamında ayrıca doğal hayatın korunması ve yangın tehlikesinin önlenmesi gibi konularda kamuoyunu bilgilendirme faaliyetlerinde de bulunulacaklarını da belirtti.
 
Hotar: Birçok endemik tür de zarar gördü

Yangın tehlikesinin her zaman olduğunu belirten DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar üzgünlüğünü dile getirirken sözlerine, “Güzel kentimizin doğal hayatını derinden etkileyen orman yangını, hepimizi çok üzdü. Üç ayrı ilçemizde başlayan ve yüzlerce dekarlık alanın yok olmasına neden olan bu olayda, maalesef birçok endemik tür de zarar gördü. Vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini de tehdit eden bu yangınlar, ilgili kamu kurumlarımızın öncülüğünde halkımızın de olağanüstü gayretleriyle kontrol altına alındı ve söndürüldü. Şimdi yaraları sarma ve kentimizin akciğerlerini yeniden sağlığına kavuşturma zamanıdır. Bunun için üniversite olarak, 110 bin fidan bağışında bulunma kararı aldık. Amacımız, doğal hayatı canlandıracak ve mümkünse buradaki habitatın yeniden oluşmasını sağlamak olacaktır” diye devam etti.
 
Toplumu bilinçlenmeye davet etti
 
Yangınların doğal ya da insan hatasına bağlı nedenlerle çıkabileceğini belirtti. Kendiliğinden olan yangınlarda sadece mücadele noktasında aksiyon alınabileceğini yapılabilecek çok fazla şeyin olmadığını ancak işin bir de insan kaynaklı faktörlerin bulunduğunu söyledi. Burada, toplumun bilinç düzeyinin yükseltilmesinin gerektiğini ve dikkatli davranması gerektiğini vurgulayan Hotar, “Yangını önleyici çalışmalar yapmak, aslında daha büyük sorunların önüne geçmek için ilk adımı oluşturuyor. Kamuoyunu bilgilendirmek; kişinin bilinç düzeyini yükseltmek bu süreçte önemli yer tutmaktadır. Bu da eğitimle gerçekleşebilen bir olgudur.  Dolayısıyla yangın önleyici faaliyetlerden bu konudaki eğitimlere kadar birçok konuya aynı hassasiyeti göstermemiz gerekmektedir” şeklinde konuştu.
                                                                                                   
Hedef birlik ve beraberliğimiz
 
Rektör Hotar ilk incelemelerde yangınların terör örgütlerince planlanmış olabileceğini düşündüklerini belirterek “Anlaşılan o ki, birlik ve beraberliğimizi hedef alan; insan hayatına kast eden bu yapılar, çevreye de zarar vermekten geri kalmıyorlar. Türkiye büyük ve güçlü bir ülkedir. Hayatı yok etmeyi hedef alan bu gafillere mutlaka hesabını soracaktır” dedi.
 
Rektör Hotar, yangınla birlikte, bölgeye özgü birçok endemik türün de zarar gördüğünü düşündüklerini dile getirdi. Hotar endemik bitkiler konusunda “Konu, sadece ağaçların yanması değil; bölgedeki bütün bir yaşamın yok olmasını içeriyor. Bir bölgede doğal hayatı yeniden canlandırması ya da habitatın oluşması, yüzlerce belki de binlerce yıl süren bir süreci de beraberinde getiriyor. İnsan hayatından uzun bir tablo karşısında bizlerin de dikkatli ve titiz davranması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Rektör Hotar, sözlerini, “Bu noktada İzmir’imizin sağlığına yeniden kavuşması için hızlı davranmak ve bilimle yol almak zorundayız. Üniversite olarak bizler, bu konuda üzerimize düşen sorumluluğu yerine getireceğiz. Fidan bağışımızın dışında, konuya ilişkin özgün projeleri destekleyecek; kamuoyunu bilgilendirme faaliyetlerinde bulunacağız. Elbirliğiyle bu sıkıntılı günleri aşmak için çalışacağız. Güzel kentimize bir kez daha geçmiş olsun diyoruz” diye tamamladı.
Haber: Zeliha Ayşe Kara

YORUMLAR

  • 0 Yorum