Diyet yaparken tatlıdan vazgeçmek zorunda değilsiniz

Günümüzde güzellik algısı her geçen gün değişirken insanlar güzeli yakalamak için farklı yöntemlere başvuruyor. Kimi insan ekmek, tuz, şekeri bırakıyor, kimi insan spor yapıyor, fitness salonlarında azimle çalışıyor. Ama bir grup insan var ki tatlıdan asla vazgeçemiyor.

Diyet yaparken tatlıdan vazgeçmek zorunda değilsiniz

Günümüzde güzellik algısı her geçen gün değişirken insanlar güzeli yakalamak için farklı yöntemlere başvuruyor. Kimi insan ekmek, tuz, şekeri bırakıyor, kimi insan spor yapıyor, fitness salonlarında azimle çalışıyor. Ama bir grup insan var ki tatlıdan asla vazgeçemiyor.

Diyet yaparken tatlıdan vazgeçmek zorunda değilsiniz
26 Ağustos 2019 - 11:00

Tabii ki tatlı yemek güzel olmaya engel değil fakat sağlıklı bir tatlı tüketimi her zaman her koşulda en iyisini yakalamak gerekiyor. Diyetisyen Rümeysa Kalyenci sağlıklı ve istenilen bir vücuda ulaşmak için tatlı tüketimi hakkında bilgiler verdi.
Diyet yapanların en çok gün içerisinde gelen tatlı krizlerinde zorlandığını belirten Kalyenci, diyet yaparken tatlıyı hayatımızdan tamamen çıkarmamıza gerek olmadığını vurgulayarak, “Sadece ne zaman, hangi tatlının, ne kadar tüketileceğini bilmek gereklidir. Tatlı kontrollü yendiği takdirde diyet yaparken oluşan olumsuz ruh halini olumluya çevirebilir ve stresi azaltabilir. Bu konuda diyetisyen yardımcı olacaktır” dedi.
 
Tatlının hem dünya hem de Türk mutfağından önemli bir yere sahip olduğunu dile getiren Kalyenci, günlük beslenmede sıkça yer alan tatlıların enerji verdiği gibi, kişilerin diyete olan sadakatini de artırdığını söyledi. Kalyenci, nadir zamanlarda yapılan tatlı kaçamaklarının kişinin diyete uyumunu sağladığını belirterek, “Özellikle kişinin vermesi gereken kilo miktarı fazla ise, ufak tatlı kaçamakları diyette devamlılığı getirmektedir. Ancak tatlının miktarı ve tüketim sıklığı önemlidir. Tüketilen tatlının şerbetli, hamur ya da lokma gibi kızartılmış olmaması gerekmektedir. Ancak sütlü tatlılar diyetlerde kişilere motivasyon kaynağı olmaktadır” şeklinde ifadelerde bulundu.
 
SÜTLÜ TATLILARIN KALORİ DEĞERİ DAHA DÜŞÜK
Hamurlu-şerbetli tatlılara göre sütlü tatlıların kalori değerlerinin daha düşük olduğunu söyleyen Kalyenci sebebini ise pişirirken kullanılan süte bağladı ve besleyici olduğunun altını çizdi. Kalyenci, bu nedenden dolayı çocukların günlük beslenmesinde sütlü tatlının yer almasının daha fazla önerildiğini de vurgulayarak sütlü tatlılar sayesinde sütün içerdiği besin öğelerinin de vücuda alınımının sağlandığını dile getirdi. Kalyenci, “Ayrıca sütlü tatlılarla birlikte iyi kalitede protein, D, A ve B vitaminleriyle fosfor gibi minerallerin alınması da mümkündür” diye konuştu. Ayrıca Kalyenci, sütlü tatlıların içerdiği proteinin kana karışma hızı daha yavaş olduğu için kilo verme sürecinde iyi bir destek olduğunu da belirterek, “Sütlü tatlılar, tatlı tüketilecekse iyi bir alternatiftir ancak aşırı tüketim kilo vermeyi engelleyip; kilo almaya da neden olabilmektedirler. Bu nedenle dengeli ve miktarı belli biçimde tüketmek gerekmektedir” dedi.
 
ŞEKER YERİNE MEYVE EKLEYİN
Sütlü tatlılara şeker eklemeyerek pişirilmesinin kaloriyi düşürmede yardımcı olacağını dile getiren Kalyenci, şekersiz olarak pişirilen ve içine meyve eklenen sütlü tatlıların hem tatlı krizlerini önleyeceğini hem de sağlıklı olacağını vurguladı. Özellikle ananas gibi şeker tadı baskın olan meyvelerin tercih edilmesinin tatlı ihtiyacını bir o kadar karşılanabilir hale geleceğini söyleyerek, meyve tercih etmeyenler için ise düşük kalorili tatlandırıcıları veya bal-pekmezi tercih edilebilecekleri bilgisini verdi. Kalyenci bu bilgilerin yanında sütün yağ oranının da diyet yaparken önemli olduğunu söyledi. Diyet sırasında tercih edilen sütün yağsız olması gerektiğini dile getiren Kalyenci, sütlü tatlılarda başat faktör olan pirincinde tercihinde beyaz yerine esmer pirinç olmasına dikkat çekti.
Diyet döneminde tatlı tüketiminin ne zaman olacağı konusunun ise ayrı bir önemli nokta olduğunu belirten Kalyenci, “Karnınızın aç olması, midenizin dolu olması, uyandığınız an ya da uyku öncesi dönemler hesap edilerek tatlı tüketilmesi çok daha sağlıklı olacaktır. Tatlı yemek için en doğru zaman yemekten birkaç saat öncesi ya da sonrasıdır. Bunun için ara öğünlerden herhangi biri tercih edilebilir. Hiçbir zaman tok karnına yememeye, uykudan önce sütlü tatlı tüketmemeye özen gösterilmelidir” dedi.
Son olarak Kalyenci, sütlacın diyetlerde ya da dengeleme yaparken tüketilebilecek bir tatlı olduğuna atıfta bulunarak, Süt, şeker, esmer pirinç ana malzemeleri ile hazırlanabilecek sütlacın, hafif olduğu kadar besleyici tarafının da bulunduğunu söyledi.
Haber: Seray Açar
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum