Depresyona çare; egzersiz

Egzersiz yapmak, depresyona çözüm oluyor. Uzman Klinik Psikolog Gonca Akkaya, “Depresyon tablolarında spor yapmanın önemini giderek daha fazla ruh sağlığı uzmanı vurguluyor” dedi.

Depresyona çare; egzersiz

Egzersiz yapmak, depresyona çözüm oluyor. Uzman Klinik Psikolog Gonca Akkaya, “Depresyon tablolarında spor yapmanın önemini giderek daha fazla ruh sağlığı uzmanı vurguluyor” dedi.

Depresyona çare; egzersiz
18 Eylül 2019 - 14:52

Uluslararası yapılan araştırmalar, egzersizin depresyon üzerinde olumlu etkileri olduğunu kanıtladı. Prof. Dr. Felipe Barreto Schuch ve Dr. Brendon Stubbs bir araştırma çalışması yaparak, egzersizin depresyon riski ve semptomların tedavi üzerindeki etkilerini incelediler. Yapılan araştırma doğrultusunda egzersizin, depresyon üzerinde olumlu etkileri olduğu sonucuna varıldı. Egzersiz yapan bireylerin depresyona yakalanma olasılığının daha düşük olduğu ve depresyona yakalanmış bireylerin tedavisinde yardımcı olacağının bilgilerine varılan araştırmaya 266 bin 939 kişi katıldı.
 
Uzmanların bu yeni öngürüsü ile, depresyon tedavisine egzersiz eklemenin önemli olacağı düşünülüyor. Fiziksel aktivitenin her yıl yaklaşık 40 milyon yetişkini etkileyen depresyon semptomlarıyla mücadelede büyük rol oynadığını gösteren Amerika Birleşik Devletleri Anksiyete ve Depresyon Birliği ise bu konu üzerine yaptığı derin araştırmalarda depresyona çözüm bulmanın ve engellemenin yollarını sunuyor. Fiziksel aktivite semptomlarının depresyonu tedavi etmeye yardımcı olacağı bilgisine varılan araştırmada; çalışma, 266 bin 939 katılımıyla, 49 veri analiz edilerek başlandı. Analizler yaş, cinsiyet, sigara durumu gibi faktörleri içerdi. Analizler sonucu, egzersizin depresyon riskini yüzde 17 azalmasına yardımcı olduğu kanıtlandı. Prof.Dr.Schuch ve Dr.Stubbs çalışmasını 2016’da depresyon tedavisi gören 1.487'den fazla kişi ile gerçekleştirerek, elde ettikleri verileri analiz edip, fiziksel egzersizin çok büyük bir antidepresan etkisi olduğunu açıkladılar.
 
Egzersizin depresyon tedavilerindeki olumlu etkisi olduğunu belirten Uzman Klinik Psikolog Gonca Akkaya ise, fiziksel sağlık ile ruh sağlığının birbirleriyle yakından ilişkili olduğunu söyleyerek, bedenin sağlıklı işlediğinde ruhsal düzeneklerin de daha iyi çalıştığını söyledi. Bu nedenle fiziksel egzersizin ruh sağlığını doğrudan etkilediğini bildiklerini ifade eden Akkaya, özellikle depresyon tablolarında spor yapmanın önemini giderek daha fazla ruh sağlığı uzmanının vurguladığı bilgisini verdi. Egzersizin biyolojik etkisinin yanı sıra yaşamı düzenlemeye de katkısının olduğuna dikkat çeken Akkaya, “Psikoterapi süreçleri, kişinin ihtiyacı baz alınarak ilerler. Geçmişi anlamak ve anlamlandırmak kadar güncel yaşamı düzenlemek de son derece kritiktir. Sporu hayatına düzenli bir biçimde katan danışanlarımızda olumlu sonuçlar aldığımız tartışmasız bir gerçektir” diye konuştu. Özellikle sabah erken saatlerde yapılan yürüyüşlerin adeta ilaç etkisi yaptığını ve mevcut tedavi sürecine olumlu katkılar sunduğunu vurgulayan Akkaya, “Tabi bu ilaç ve psikoterapiye ihtiyaç olmadığı anlamına gelmez. Kişinin durumunu bütüncül bir yaklaşımla ele almak daima en iyi sonucu verecektir’’ dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum