"Bankacılığın rahatlaması gerekiyor"

Ege Bölgesi Sanayi Odası(EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar, Merkez Bankası’nın faiz oranlarını 325 baz puan indirerek yüzde 16,50 seviyesine çekilmesine ilişkin bir değerlendirme yaptı.

"Bankacılığın rahatlaması gerekiyor"

Ege Bölgesi Sanayi Odası(EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar, Merkez Bankası’nın faiz oranlarını 325 baz puan indirerek yüzde 16,50 seviyesine çekilmesine ilişkin bir değerlendirme yaptı.

12 Eylül 2019 - 17:24

Ekonomideki olumlu gelişmelerin yeni Orta Vadeli Program ile desteklenmesi gerektiğini belirten Yorgancılar, Faiz indiriminin sanayiciler için can suyu olacağını söyledi.
 
Faiz indiriminde bundan sonraki süreçte çok daha dikkatli olunması gerektiğinin altını çizen Yorgancılar, “Faiz indirimi büyümeyi kısa vadede pozitif düzeye çekemese bile en azından küçülmeyi azaltmasını bekliyoruz. Temennimiz Bankacılık sektörünün bu indirim sonrası kredi kullandırmada daha iştahlı davranmasıdır. Ellerinde yüksek faizli kamu kağıtlarının varlığı nedeniyle düşecek faizlerle karları artacak olan bankacılık sektörünün ilave kaynak elde edebileceği görülüyor. Ayrıca sektördeki sorunlu kredilerin banka bilançolarına zarar vermesini engelleyecek önlemlerin bir an önce hayata geçirilmesi, bankacılığın rahatlatılması gerekiyor” diye konuştu.
 
ENFLASYONLA MÜCADELE DE KARARLILIK GEREKİYOR
 
Ender Yorgancılar, Türkiye’de sadece niceliksel değil niteliksel değişimlerin olması gerektiğini anlattı. Tarım politikalarında da bir yenileme gerektiğini dile getiren Yorgancılar, “Girişimciler yatırım artışı, vatandaşlar da tüketim artışı için henüz ekonomik iklimi uygun bulmuyor. Yeni Orta vadeli programın bu ihtiyacı karşılamasını ve yeni bir sayfa açılmasına hizmet etmesini bekliyoruz. Bu çerçevede enflasyonla mücadelede kararlılık, kamuda tasarruf, kayıtdışılıkla ciddi mücadele, kurlarda istikrar sağlanması, sanayicilere elektrik ve doğalgaz fiyatlarında pozitif ayrımcılık yapılması uygun olacaktır. Devletin temeli olan adalet alanındaki sorunları çözecek reform, özgürlüklerin genişletilmesi, AB ile ilişkilerin yeniden ivme kazanması, eğitimde niteliksel sıçramaya imkan verecek sistemsel yenilenme bekliyoruz” ifadelerine yer verdi.
 
Ekonomik göstergelerdeki iyileşmenin beklentilere yansımadığını aktaran Yorgancılar,  “Enflasyonun hem bulunduğu düzey hem de Eylül ayında baz etkisiyle daha da düşecek olması merkez bankasına faiz indirimi için imkan sunmuştur. Ancak küresel ve ulusal ekonomik boyuttaki sorunlar nedeniyle çok dikkatli olunması gerekiyor. Zira, ülke olarak geçen yıl faiz artımında geç kalmanın bedelini ödedik. Bu yıl da erken ve hızlı faiz indiriminin bedelini ödemek zorunda kalmayalım; faiz indirimlerinin olumlu etkilerini yüksek oranlı kur artışı ile heba etmeyelim. Zira CDS’lerin bulunduğu düzey endişe verici. Ayrıca, faiz indirimi yüksek faizli tahvilleri elinde bulunduran yabancılar için çıkış imkanı sunarken, yeni girişleri sınırlandırabilecektir” dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum