Soyer: Hedefimiz ön yargıları yıkmak

İzmir’de 17 kadın ESHOT’ta şoför olarak çalışmaya başladı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in aldığı karar ile sürüş tekniklerini geliştiren kadın şoförler gözetmenlerden tam not aldı.  

Soyer: Hedefimiz ön yargıları yıkmak

İzmir’de 17 kadın ESHOT’ta şoför olarak çalışmaya başladı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in aldığı karar ile sürüş tekniklerini geliştiren kadın şoförler gözetmenlerden tam not aldı.  

Soyer: Hedefimiz ön yargıları yıkmak
18 Eylül 2019 - 14:46

İşe başlayan kadın şoförlerin sayısının 30’un üzerine çıkması yakın gelecekte planlanan hedefler arasında. Kadınlar sınava tabi tutuldu ve 17 kadın şoför sınavı geçerek işbaşı yaptı.  
 
Bu kentte yaşamın her alanındaki cinsiyet ile ilgili ön yargıları yıkmayı hedeflediğini belirten Başkan Soyer, “Buna da erkek egemen yapının kaleleri haline gelen iş kollarından birinde başlıyoruz. Herkes soruyor; kadınlar bu işi başarır mı, başaramaz mı? Evet herkes ağır vasıta kullanamaz. Yetenek ve donanım gerektiren bir iş olduğu doğru. Ama bunun cinsiyetle hiçbir ilgisi yok. Bizim amacımız birkaç kişiyi vitrine çıkarıp, İzmir'de 'kadın şoförler de var' dedirtmek değil. O zaman göstermelik bir iş yapmış olursunuz. İnanıyorum ileride çok daha fazla kadın otobüs şoförü göreve başlayacak” ifadelerine yer verdi.
 
KADIN ŞÖFORLER NE DEDİ?
 
Kadın şoförlerde mutluluğunu ve heyecanını dile getirerek, kendilerine güvendiklerini belirtti. Hayallerini gerçekleştirme fırsatı bulan kadın şoförler, erkeklerin yaptıkları her işi yapabileceklerini vurguladılar.
 
Kadın şoförlerden biri olan Songül Güven, bu işin kadını erkeği yok diyerek yorumda bulundu. Güven, “Sürücü kursunda eğitmen olarak çalışıyordum. Arabalarla devamlı haşır neşiriz. Bu meslek de bana cazip geldi. Biz de yapabiliriz deyip, bu işe başladık. Yapamazsın diyenler de oldu. 'Yapan nasıl yapıyor' diyerek bu işe baş koyduk.  Daha da çoğalacağız. Herkesin maksadı aynı; hizmet. İzmir halkına güzel bir şey sunmak istiyorsak biz kadınlar da işin içinde olmalıyız. Zor diye bir şey yok. Yeter ki isteyelim” dedi.
 
Kendilerine güvendiklerini söyleyen bir diğer kadın şoför Fatma Nihal Buruk ise bu işin çocukluk hayali olduğunu belirterek, “Evimizin önünden yolcu otobüsleri geçerdi. Hayran hayran bakardım. Ben de bir gün bu otobüslerden kullanacağım demiştim. Sağ olsun Belediye Başkanımız Tunç Soyer bizlere imkan tanıdı. Biz de kendimizi artık yollarda bulacağız.  Tabi ki her sektörün zorlukları var ama kendimize güveniyoruz, zorluklara göğüs germeyi biliyoruz. Ataerkil bir toplumda yaşıyoruz ama kadınlara fırsat verildiği takdirde inanın biz en zirvede oluruz. Yolcuların şoförlere bakış açılarını değiştirmek istiyoruz. Annem, babam, kardeşim herkes destekliyor, uzun yol şoförü olan eşim benim hayalimi gerçekleştirebilmem için işini bıraktı” diye konuştu.
 
Daha önce de servis şoförü olduğunu belirten Döndü Eser, "Daha önce servis şoförüydüm. 11 yaşında bir kızım var. Eşim de otobüs şoförü. Kızım bir gün bana "Babam daha güçlü olduğu için otobüs kullanıyor, sen kullanamıyorsun. Demek ki kadınlar güçsüz" dedi. Ona kadınların da her şeyi başarabileceğini göstermek için ertesi gün sürücü kursuna gittim, E sınıfı ehliyet sınavlarına girdim. Şimdi diyor ki, 'Kadın-erkek eşittir, her şeyi kadınlar da yapabilir'. Ben çocukların görerek yaşayarak her şeyi öğrenebileceklerini düşünüyorum.  Bu göstermek için böyle bir şey yaptım ama aynı zamanda araç kullanmayı, insanların içinde olmayı seviyorum. Biz anne olarak bir çocuğu yetiştirebiliyorsak, erkeklerin yaptığı her şeyi de yapabiliriz. Erkekleri de biz yetiştiriyoruz zaten” dedi.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum