Şahmerdan: Hedefleriniz gerçekçi olsun

İzmirli Psikolog Pınar Şahmerdan ile başarının sırlarını konuştuk. Az miktardaki stresin yararlı olabileceğini söyleyen Şahmerdan, öğrencilere özsaygı konusunda çeşitli ipuçları verdi.

Şahmerdan: Hedefleriniz gerçekçi olsun

İzmirli Psikolog Pınar Şahmerdan ile başarının sırlarını konuştuk. Az miktardaki stresin yararlı olabileceğini söyleyen Şahmerdan, öğrencilere özsaygı konusunda çeşitli ipuçları verdi.

Şahmerdan: Hedefleriniz gerçekçi olsun
16 Eylül 2019 - 12:12

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?
İzmir’de doğup büyüdüm. Doğu Akdeniz Üniversitesi Psikoloji eğitimimi 2017 yılında tamamladım. Okuduğum okul çok kültürlü eğitimi esas almış okullardan biriydi. Farklı kültürleri tanımak tüm önyargılarımdan arınmama ve dünyaya daha geniş bir perspektiften bakmama yardım sağladı. DAÜ’de akran danışmanlığı görevinde asistanlık yaptım. Okulumuza yeni gelen öğrencilerin adaptasyon dönemi ile ilgili kendilerine yardımcı olup birlikte yeni stratejiler çizdik. Okul bittikten sonra Amerika’ya 4 aylığına bir öğrenci programı ile giderek  kendimi geliştirme fırsatım oldu. Bu sene ise İtalya’nın Pavia Ünivesitesin’de Sinirbilim ve İnsan Davranışları üzerine master programına kabul edildim.
Başarının temel kaynağı nedir?
Herkesin kendine özgü bir başarı tanımı vardır. Ancak, başarılı olmanın yollarını arıyorsak önce bizim için “başarı” ne demek bunu anlamamız gerekiyor. Benim için başarılı olmanın temel kaynağı spesifik olarak ne istediğimizi bilmektir. Atacağımız her adımı hesaplamamıza gerek yoktur fakat genel bir yön duygusuna ve plana ihtiyacımız vardır. Eğer hedefimizin ne olduğunu bilmiyorsak, bu hedefimiz değil sadece istediğimiz ve dilediğimizdir.
Planımızı oluşturmadan önce kendimize karşı dürüst olmalıyız. Örneğin, hedefimize ulaşmak için bilgi ve becerilerimiz ne olmalıdır.
Hedeflerimiz doğrultusunda motive ve iradeli olmalıyız. Her durumda motive olabilmek çok zordur. Eğer başarmak için nedenimiz ne kadar güçlü ise karşımıza ne çıkarsa çıksın motivasyonumuz kolay düşmeyecektir.
Ne istediğimiz konusunda ısrarcı olmalıyız. Bu konuda sizlerle Konfüçyüs'ün bir sözünü paylaşmak istiyorum. “Durmadığınız sürece, ne kadar yavaş gittiğiniz önemli değildir”.
Yeni eğitim dönemi için miniklere ve ailelere önerileriniz nelerdir?
2019-2020 Yeni öğretim dönemi için tüm öğrenci ve öğretmenlerimize başarılar diliyorum.
Okula yeni başlayan miniklerimiz için ailelere büyük görev düştüğünü düşünüyorum. Aileler çocuklarını kendi işlerini yapmaya teşvik etmelidir. Örneğin, öğrencinin yemeğini kendi yemesi ve giyinmesi gibi. Ailelerin, çocuklarına  okulun yerini daha önceden gösterip, okula nasıl gidecekleri ve gelecekleri konusunda konuşmaları şarttır. Bu durum onların adaptasyon sorununa yardımcı olacaktır.  Çocuklarımız ile okul hakkında daha fazla konuşup onların heyecanını paylaşmalıyız.
İlkokuldan ortaokula geçen öğrencilerimiz için ise büyük değişikliklerin zamanıdır. Bu da daha fazla ders ve daha fazla ödev demektir. Aileler ne kadar pozitif ise öğrenciler de o kadar pozitif olacaktır. Onları, ilkokul arkadaşları ile iletişimde kalmaya teşvik edin. Kendilerini daha rahat hissetmesini sağlayacaktır. Çocuklarınızı toplu taşıma hakkında bilgilendirip olası durumlarla ilgili alternatifleri anlatmalısınız. Çocuğunuzun acil durumlarda kiminle iletişim kurması ve ne yapması gerektiği konusunda net olun. Çocuğunuz liseye başlama konusunda gergin hissediyor olabilir bu durumun normal oluğunu sık sık onlara hatırlatın.
 
Gelecek kaygısı yaşayan yetişkin öğrencilere tavsiyelerde bulunur musunuz?
Geleceğiniz için endişelenmeniz normaldir. Az miktar da stres iyidir çünkü bizi daha fazla çalışmaya ve elimizden gelenin en iyisini yapmaya teşvik eder. Fakat, stres çok fazla ve artık dayanılmayacak durumda ise bu konuda profesyonel yardım gerekebilir.

  • Öncelikle, sizi bu kadar çok rahatsız eden şeyin ne olduğunu bulmalısınız. Örneğin; mezun olduktan sonra iş bulamamaktan korkmak, iyi bir üniversite kazanamamaktan korkmak ya da ilişki problemi gibi. Bu durumlardan hangisi bize bağlı ve biz bunu değiştirebilir miyiz?
  • Arkadaşlarınız da muhtemelen aynı şekilde hissediyorlardır. Bu nedenle onlarla endişeleriniz hakkında konuşmanız yalnız olmadığınızı hissettirir.
  • Daha sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemelisiniz. Uykunuza dikkat etmeli ve düzenli egzersiz yapmalısınız. Sosyalleşmek ve ders çalışmak arasında bir denge sağlamalısınız.
  • Nefes egzersizleri yardımcı olabilir.
  • Çaresiz hissediyorsanız bir adım geri atmayı deneyebilirsiniz. Duruma daha sakin bakmanız, küçük bir adımla neyi değiştirebileceğinizi görmenizi sağlayabilir.
  • Hobi edinin. Stresli bir durum yaşıyorsanız, kendiniz dışında bir şeye odaklanmaya çalışın.
  • Stresle yalnız mücadele etmeyin. Size destek olmak isteyen aile bireyleri ve arkadaşlarınızı görmezden gelmeyin. Endişeleriniz akademik performansınızı ciddi şekilde etkileyebilir ve bu durum sizin için üzücü olmakla kalmaz, tüm çabanızı boşa harcamak anlamına da gelebilir.
Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Kendimize duyduğumuz saygı aslında kendimizi nasıl gördüğümüzü gösterir. Öz saygımız düşük olduğunda; kendimizi yetersiz, değersiz ya da hayatta iyi şeyleri hak etmiyor olarak görürüz. 
Öğrencilerimize öz saygınızı arttırmak için bazı ipuçları vermek istiyorum.
  • Kendinizi eleştirmek kendi gelişiminize katkıda bulunur. Fakat, kendine haksızlık etmek ya da  kendini eleştirmek arasında ince bir çizgi vardır. Kendinize karşı daha şefkatli olun. Aklınıza olumsuz bir düşünce geldiğin de acaba arkadaşlarınız ya da aileniz de bunu size der miydi diye düşünün.
  • Kendinizi başkalarıyla kıyaslamayın çünkü başkalarıyla kıyasladığınız da kendi kötü yanlarınıza daha çok odaklanacaksınız.
  • Hedefleriniz ve beklentileriniz gerçekçi olsun
  • Kontrol edebileceğiniz şeylere odaklanın;  duygularınız, düşünceleriniz, eylemleriniz.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum