Projeyi Türk Firması Yapacak

Son günlerde İzmir gündeminde çok konuşulan Yeni Çeşme Projesi’ni gerçekleştirecek firmanın iddia edildiği gibi Suudi Arabistan Firması değil Türk firması olduğu ortaya çıktı.

Projeyi Türk Firması Yapacak

Son günlerde İzmir gündeminde çok konuşulan Yeni Çeşme Projesi’ni gerçekleştirecek firmanın iddia edildiği gibi Suudi Arabistan Firması değil Türk firması olduğu ortaya çıktı.

Projeyi Türk Firması Yapacak
02 Şubat 2020 - 01:26

Özellikle sosyal medya da büyük ilgi gören “ Çeşme’yi araplara satacaklar”, “ Çeşme’yi araplar  aldı” gibi iddiaların asılsız olduğunu ve bu projeyi kendilerinin gerçekleştirmek istediğini vurgulayan SND Yatırım A.Ş. yetkilileri şirketin sermayesinin yüzde 90’ının Türk olduğunu açıkladı.
Firma sahipleri şunları söyledi:
 “Bizim proje bölgemiz ve talebimiz tamamı hazine arazisi olup, kamulaştırma kararından ve bölgenin turizm alanı ilanından çok önce Alaçatı Havalimanı projesinden sonra hazırlanmış ve Turizm Bakanlığı'na sunulmuştur. Bakanlık bölgede bizim de talep ettiğimiz alanı da içine alan bir çalışma yapacağını ve daha sonra ihale yoluna gideceğini bildirmesi üzerine, biz projemizi Cumhurbaşkanlığı'na sunduk. Bu projenin yatırımcıları da arap değil Türk. Bu bir yap, işlet, devret projesidir. Kamulaştırma ve Arap sermayesiyle ilgisi yoktur."
Projeyi Cumhurbaşkanlığı’na sunduklarını kaydeden yetkililer, "Cumhurbaşkanlığı'na projeyi sunduk, bizim şirket yapımızın %90'ı Türk ve kalan %10’luk bölümü de kamu ortaklığına ayrılmıştır. Şimdi yetkililerden proje ile ilgili karar vermelerini bekliyoruz. Gereksiz spekülasyonlar ile bizim gibi devasa projeleri gerçekleştirmeye azmetmiş bir grup var. İşin aslını öğrenmeden karşı çıkıyorlar. Yatırıma ve yatırımcıya karşı böyle olumsuz tavrın nedenini anlamakta zorlanıyoruz.” dedi.
Albassam’ın proje ile ilgisinin ne olduğunu da açıklayan yetkililer, “Ülke ekonomisine yaklaşık 2 Milyar ABD Doları katma değer sağlamayı öngördüğümüz bu montandaki projede her yatırımcı gibi kaynak arayışına girdik. Ve kredi kaynağımızı da şeffaf bir şekilde proje sunumumuzda yetkililerle paylaştık. Bu konuda gizli saklı bir şey yok. Sermaye konusunda uygun krediyi nerden bulursak oradan kullanırız. Bunlar ticari konular ve her yatırımcı daha uygun kredi kullanmak ister. Bu da gayet normal” dedi.
"ÇEŞME ÜZERİNDE SPEKÜLASYON YAPILIYOR"
SND Yatırım A.Ş. Ortakları, “Projede üzerinden gemiler geçecek büyüklükte kanallar var, Araplar Çeşme’yi aldı. Bakanlık vatandaşın arsalarını kamulaştırıyor. Çeşme’yi Araplara sattılar gibi" provakatif söylemlerin gerçeği yansıtmadığının altını çizdi.
Bakanlık tarafından yapılan kamulaştırmayla ilgilerinin olmadığını belirten yetkililer,  “Krediyi Londra’dan Suudi Şirketten temin ediyoruz” dedi.
 
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum