Meclis bu sefer "Orman yangını" için toplandı

İzmir’in Karabağlar ilçesinde başlayan, Seferihisar ve Menderes ilçelerine kadar yayılan, İzmir tarihindeki en büyük orman yangını üzerine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer "Gel, gör, koru" çağrısı yaptı. İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi ise bu çağrı üzerine ormanları korumak için seferberlik başlatarak, yanan ormanlık alanda olağanüstü toplandı.

Meclis bu sefer "Orman yangını" için toplandı

İzmir’in Karabağlar ilçesinde başlayan, Seferihisar ve Menderes ilçelerine kadar yayılan, İzmir tarihindeki en büyük orman yangını üzerine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer "Gel, gör, koru" çağrısı yaptı. İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi ise bu çağrı üzerine ormanları korumak için seferberlik başlatarak, yanan ormanlık alanda olağanüstü toplandı.

Meclis bu sefer
31 Ağustos 2019 - 10:46

İzmir, beş bin hektarlık alanı etkilediği bilgisi verilen orman yangının yaralarını sarmak için tek yürek oldu. İzmirli’lerin yangınla ilgili fikir ve önerilerinin alınması hedeflenerek, Başkan Tunç Soyer'in davetiyle yangından etkilenen Menderes Efemçukuru Devedüzü Mevkii'nde binlerce İzmirli bir araya geldi. Toplanılan bölgede İzmirlilerin fikirleri alındıktan sonra, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi olağanüstü toplandı. Oturum Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer’in “Dünyada ilk kez yangın görmüş bir alan için bir meclis toplantısı yapıyoruz. Meclis üyelerimize katılımları için teşekkür ediyorum. Söz meclisindir” açıklamasıyla başladı. 

HER YIL 18 AĞUSTOS’TA MECLİS TOPLANMA FİKRİ

Özel bir gündemle özel bir yerde meclisi topladıklarını ifade eden Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Grup Başkan Vekili Özgür Hızal, “18 Ağustos’ta hepimizi fazlasıyla üzen, içimizi acıtan, bundan sonra hiçbir zaman görmek istemediğimiz bir sahneyle karşılaştık” diyerek toplantı kapsamında mutlaka güzel önerilerin geleceğini ve karara bağlanacağını belirtti. Bundan sonraki süreçte, ormanları, yeşili bu tarz tehlikelerden nasıl koruyacaklarının çalışmasının yapılacağını söyleyen Hızal, sözü AK Parti Meclis Üyesi Hakan Yıldız’a devretti. Yıldız, orman yangınlarıyla mücadele konusunda yeni dönemde yapılması gerekenleri önerilerle sıralayarak, her yıl 18 Ağustos tarihinde yıl boyunca, toplanılan alanda meclis yapma fikrini sundu. 

 

YANGINA FARKLI SİYASİ PARTİLERDEN ORTAK DESTEK

Orman yangınlarının yaralarının sarılması ve tahrip olan bölgelere müdahale edilmesi için toplanılan olağanüstünde İYİ Parti ve MHP’den de büyük destek geldi. Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Grup Başkan Vekili Selahattin Şahi, Eylül ayı meclis huzur haklarının tamamının yanan alanların yeniden yeşillendirilmesi için oluşturulacak fona bağışlayacaklarının haberini vererek, “Hepimiz siyaset yapıyoruz ama başa kim geldiyse hizmet için destek veririz” diye konuştu. İYİ Parti Grup Başkan Vekili Kemal Sevinç ise konuyla alakalı olarak, “Ne yapılacaksa elimizden gelen desteği vermeye hazırız. Her türlü sizin yanınızdayız” dedi. 

HER BEBEĞE BİR FİDAN

Toplantı açılışını başlatan Başkan Soyer konuşmasında, orman yangınlarını korumak için başlatılacak kampanya ile ilgili bilgi verdi. Her doğan İzmirli bebek için bir fidan dikeceklerini söyleyen Başkan Soyer, “Her çocuğumuzu fidanıyla birlikte büyüteceğiz. İzmirli çocuklarımız fidanlarıyla birlikte büyüyecek” dedi. Büyükşehir Belediyesi olarak orman yangınlarına kısa vadeli bir heves olarak değil uzun soluklu baktıklarına önemle dikkat çeken Başkan Soyer, “Hemşerilerimizin orman yangınlarına farkındalığının artması için çalışmalar yapacağız. Stratejik planımıza İzmir ormanlarıyla ilgili yeni bir proje ekledik. Avrupa’nın yeşil başkenti olmasına dair adım adım ilerleyeceğiz” diye konuştu. İzmir Büyükşehir Belediyesinin imkanlarıyla Ege’ye özgü İzmir ağaçlarını yeniden dağlarla buluşturan çok özel fidanlık kuracaklarının haberini veren Soyer, 9 Eylülde Fuar’da büyük bir destek konseri yapacaklarını söyledi. Konuşmasında özel fidanlık için yapılacak olan konserlerin, 10 lira bedelle izleneceği ve sanatçıların para almayacağı bilgisini veren Soyer, “O paraların tamamı bağış kampanyamızın ilk adımı olacak. Akademik bir çalıştay gerçekleştireceğiz” açıklamasında bulundu.

 

BAŞKAN SOYER’DEN ELEŞTİRİLERE YANIT

“İmara açtırmayacağız” sözüyle Ak Parti üyeleri tarafından eleştire yağmuruna tutulan Soyer, “Keşke siz de ‘imara açtırmayacağız’ diyebilseydiniz” açıklamasıyla, bu cümlenin yanlış anlaşılmasından vazgeçilmesi gerektiğini söyledi. Soyer ayrıca konuşmasında konu ile ilgili cümlelerini şöyle tamamladı: 

“Bunu söylemek lazım... Anlamalarını rica ediyorum. Bunda bir art niyet ve siyaset yok. Vatandaşlarımızın hassasiyetlerine saygı göstermek lazım. Ormanın, ağacın siyaseti olmaz. Bizim yaptığımız siyaset değil. İmara açtırmayacağız lafı vatandaşlarımızı rahatlatmak ve koruyucu olmak içindir. Ben seçilmiş bir belediye başkanıyım. Benim görevim bu!”

 

5 bin hektarın üzerinde bir alanın yok olması sonrasında yeni dönem için kararlar alınan olağanüstü toplantı kapsamındaki gündem maddesini, "İzmir'in Karabağlar İlçesinin Tırazlı Mahallesinde 18 Ağustos 2019 Pazar günü başlayan, rüzgârın da etkisiyle ancak 20 Ağustos 2019 Salı günü akşam saatlerinde kontrol altına alınabilen büyük orman yangınının doğal hayat, ekosistem ve çevre yerleşim yerlerinde yarattığı yıkıcı etkileri hızla telafi etmek, ileride gerçekleşme ihtimali olan yangınlara karşı acil olarak önleyici ve ilgili kurumları destekleyici tedbirleri almak üzere gerekli kararların alınması hususunun görüşülmesi" oluşturdu. 

 

Toplantı sonunda şu kararlar alındı:

 -18-20 Ağustos tarihlerinde İzmir Kızıldağ bölgesinde gerçekleşen orman yangınlarında köylülerin gördüğü zararın tespiti amacıyla Tarımsal Hizmetler Dairesi tarafından bir rapor hazırlanacak ve rapor bir sonraki meclis toplantısında değerlendirilecek.

-İzmir’de yangın riskinin azaltılması için farkındalık oluşturulması, orman yangınlarına ilişkin olumsuz etkilerin azaltılması, yangınla mücadele çalışmalarını desteklemek için belediyenin havadan ve karadan müdahale olanaklarının arttırılması için bir bağış hesabı açılacak, bağış kampanyasının başlatılabilmesi için İzmir Valiliği’nden yardım toplama izni alınacak.

-Açılan hesaptan yapılan tüm harcamaların meclisteki tüm partilerin temsil ettiği bir komisyon tarafından denetlenmesi sağlanacak.

-Yalnızca Ege’ye özgü İzmir ağaçlarının yetiştirildiği iklim dostu özel bir fidanlık kurulacak -Orman içindeki emniyet şeritlerinin değiştirilmesi için destek sağlanacak ve orman köylülerine yangınla mücadele için arazöz temin edilecek.

-3 bin 800 hektarlık alanda Ege ormanlarının yeniden oluşturulması için İzmir Valiliği ve diğer kurumlardan gerekli izinler alınacak.

 - İzmir'de doğan her bebek için bir ağaç dikilecek. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum