“Evden çalışmanın kuralları tekrar yazılacak”

Covid-19 virüsü tüm dünyanın kabusu olmaya devam ediyor. Salgından korunmak için şirketler çalışanlarını evden çalışmaya yönlendirdi. Evden çalışma modeline geçilen bu süreçte evden çalışmaya uyum sağlamaya çalışan milyonlarca çalışan yeni sorunlarla karşı karşıya.

“Evden çalışmanın kuralları tekrar yazılacak”

Covid-19 virüsü tüm dünyanın kabusu olmaya devam ediyor. Salgından korunmak için şirketler çalışanlarını evden çalışmaya yönlendirdi. Evden çalışma modeline geçilen bu süreçte evden çalışmaya uyum sağlamaya çalışan milyonlarca çalışan yeni sorunlarla karşı karşıya.

“Evden çalışmanın kuralları tekrar yazılacak”
07 Nisan 2020 - 02:02

Türkiye İnsan Yönetimi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Berna Öztınaz, Türkiye’de çalışma hayatına katkı sunmak, koşulları herkes için daha iyi bir noktaya taşımak hedefiyle faaliyetlerini sürdüren bir dernek olduklarını vurgulayarak, “Bu zor zamanlarda hem çalışanları hem de işverenleri konunun mevzuatı ile ilgili en doğru bilgilerle buluşturmak ve onlara rehberlik etmek için çalışıyoruz. İzole ama bir o kadar da birbirimize yakın olduğumuz bir dönemden geçiyoruz. Yaptığımız çalışmalarla hem üyelerimizin hem de iş dünyasının yanında olmaya devam ediyoruz. Daimi önceliğimiz insana değer. Bu hedefle başlattığımız webinarlarımıza sürecin farklı boyutlarını ele alan konularla devam ediyoruz. ‘Koronavirüs Karşısında İşyerindeki Önlemlerin Hukuki Çerçevesi, Mental Dayanıklılık ve Esneklik, Kısa Çalışma Ödeneği, Zor Koşulları Beyninle Yönetmek ve Dijital İK’ ele alacağımız ilk başlıklar. Webinarlarımız geniş kitlelere fayda sağlayacak içeriklere sahip. PERYON bu zor zamanlarda da iş dünyasına rehberlik etmeye devam edecek” dedi.
Kurumların pandemi süresince aldığı ve alması tavsiye edilen kararlara da dikkat çeken Öztınaz şunları söyledi:
“Evden çalışma, uzun yılardır iş dünyasının içinde yer bulan bir model idi. Ancak geldiğimiz noktada yeni düzenin normalleşen formu olmaya başladı
COVID-19'un yayılmasıyla evden zorunlu çalışma politikaları uygulayan çok sayıda şirket var. Bu şirketlerde belki de evden çalışmayı ilk kez tecrübe edecek milyonlarca çalışan var. Dolayısıyla çalışanların sunacağı katkıya da o iş tanımına da olan beklenti de değişecek. Evden çalışmanın kuralları belki de tekrar yazılacak. İş yaşam dengesi arasındaki bağ ise hiç olmadığı kadar önem kazanacak. İş yaşamında disiplin şu anda en çok dikkat edilen nokta. Öngörümüz, bu değişimi yönetmenin sürecin en zor handikabı olacağı yönünde. Çalışanların evde iyi bir çalışma ortamı oluşturması, ekiplerin kullanacağı iletişim dili gibi ufak ancak insan psikolojisini öne çıkartan unsurlar bizleri hedefe daha yakın tutacak yollar. Yönetici ile çalışanın net bir iletişim kurması ve çalışanın kendinden beklenileni tam olarak kavraması performansa da olumlu yansıyacaktır.”
Şirketlerin bu süreçte çalışanların endişelerine kulak vermelerini tavsiye eden Öztınaz,  
“Bu nedenle şirketler öncelikle iş yeri hekimleri ve iş güvenliği uzmanlarıyla risk değerlendirmelerini yaparak tüm çalışanlarının özel durumları da dahil (genç, yaşlı, engelli, gebe ve emziren) önlemlerini ivedilikle almalı. Çalışanlarına gerekli bildirimleri yapmalarının yanı sıra onlara da özel risk grubu içinde olup olmadıkları sorularak farklı çalışma paketleri uygulamalı. Çalışanların mevcut durumla ilgili endişelerine kulak verilmeli. Eğer evden çalışma modeline geçilecekse o kişiye yükümlülükleri açık bir şekilde beyan etmeli. Bürokratik kararlarda olduğu kadar çalışanla iletişim, onların ihtiyaçları, tedarik zinciri stabilizasyonu, izleme ve öngörme ve sağduyu ilkelerinden ayrılmamalı.” Diye konuştu.
 
 
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum