EÜ’den bir ilk

Ege Üniversitesi bir ilki gerçekleştiriyor. “Üniversite Sanayi İşbirliğinde Ege Üniversitesi Modeli” projesi ilk defa EÜ’de uygulanacak.

EÜ’den bir ilk

Ege Üniversitesi bir ilki gerçekleştiriyor. “Üniversite Sanayi İşbirliğinde Ege Üniversitesi Modeli” projesi ilk defa EÜ’de uygulanacak.

EÜ’den bir ilk
17 Eylül 2019 - 13:07

Türkiye’de bir ilk olan projenin tanıtım toplantısı gerçekleştirildi. Modelle ilgili detayların aktarıldığı program, iş dünyasında heyecanla karşılanıyor. Toplantı EÜ Yeni Senato Salonu’nda gerçekleştirildi.
İzmir Vali Yardımcısı Uğur Kolsuz, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı Selami Özpoyraz, İzmir Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, Ege İhracatçılar Birlikleri Genel Sekreteri Cumhur İşbırakmaz ile EÜ üst yönetimi ve senato üyeleri, EÜ araştırma grupları ve sanayi kuruluşlarının Ar-Ge birimlerinin temsilcilerinin katılım gösterdi. 
İzmir Vali Yardımcısı Uğur Kolsuz, daha önce Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak ile Edirne’de beraber çalıştıklarını belirterek, “Kendisi Ege Üniversitesi ve İzmir için büyük şans. Birçok projeyi kendisinin de desteğiyle hayata geçirme imkanı bulmuştuk. Sanayimize böyle öncülük yaptığı, destek verdiği için İzmir Valiliği olarak teşekkür ediyor, hayırlı olmasını diliyoruz” diye konuştu.
YÜZDE 75’İ EÜ TARAFINDAN KARŞILANACAK
Programda konuşma yapan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Ege Üniversitesi olarak geliştirdikleri modelle Türkiye’de bir ilke imza attıklarını vurgulayarak, genel olarak dünyada akademisyenlerin özel sektörden maddi kaynak alarak Ar-Ge projelerini hayata geçirdiklerini ifade etti. Toplantıda katılımcılarla paylaşacakları üniversite-sanayi Ar-Ge finansmanın modelinde, projenin maliyetinin yüzde75’i Ege Üniversitesi tarafından karşılanırken bütçenin sadece yüzde 25’i ilgili firma tarafından üstlenileceğini özellikle vurgulayan Rektör Budak, “Ege Üniversitesi akademisyenlerinin yürütücü olacağı bilimsel araştırma projelerinin konuları, ülkemizin ve sanayicimizin öncelikli olarak ihtiyaç duyduğu konular olacak” diye açıklamada bulundu. Son olarak Rektör Budak, rekabetin yoğun olarak yaşandığıküresel piyasada ülke olarak etkin olabilmek için üniversite-sanayi güç birliğine ihtiyacın olduğunu ve Türkiye’nin bu işbirliğinden başka bir çıkış yolu olmadığını belirten Rektör Budak, toplantıya katılarak kendilerine destek olan herkese içten duygularıyla teşekkür ettiğini söyledi.
“ÜNİVERSİTELER İHTİSASLAŞMALI”
“Bugüne aslında bir milat gibi bakmak lazım” diyerek cümlelerine başlayan EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, transfer edilmeyen bilginin hiç kimseye faydası olmadığı bilgisini hatırlattı. Günün koşullarında rekabet edebilecek ortama gelebilmeleri için üniversitelerdeki güncel bilginin sanayiye transfer olması gerektiğini belirten Yorgancılar, Bunun da hızlı ve çözüm odaklı olması gerektiğine dikkat çekti. Bilgi toplumu olmak için Türkiye’de sanayi 4.0’ın farkındalığını benimsenmesi gerektiğini belirten Yorgancıoğlu, “Dünya başka bir yere gidiyor. Bizim geleceğimiz yazılımda, yani kodlamada. İlkokuldan itibaren kodlama eğitimin okutulma mecburiyeti olmalı” diye konuştu. Son olarak Yorgancıoğlu, üniversitelerin kendilerine yol göstermesi gerektiğini belirterek, üniversitelerin ihtisaslaşması gerektiğini vurguladı.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum