Doğru besinlerle stresten uzaklaşmak mümkün

Gelişen dünyada insanın hayatı her gün daha çok telaşlı hale dönerken, kişi kendine zaman ayıramamak ve dinlendirememekle birlikte her dakika biraz daha strese maruz kalıyor. Yaşanılan yoğun ve tempolu hayat ve kimi insanlara yetmeyen 24 saat stresi artırırken kişiye fiziksel ve ruhsal olarak da büyük zararlar veriyor. Bu arada gün içinde tükettiğimiz besinlerde stres üzerinde etkili faktörler haline geliyor.

Doğru besinlerle stresten uzaklaşmak mümkün

Gelişen dünyada insanın hayatı her gün daha çok telaşlı hale dönerken, kişi kendine zaman ayıramamak ve dinlendirememekle birlikte her dakika biraz daha strese maruz kalıyor. Yaşanılan yoğun ve tempolu hayat ve kimi insanlara yetmeyen 24 saat stresi artırırken kişiye fiziksel ve ruhsal olarak da büyük zararlar veriyor. Bu arada gün içinde tükettiğimiz besinlerde stres üzerinde etkili faktörler haline geliyor.

Doğru besinlerle stresten uzaklaşmak mümkün
27 Ağustos 2019 - 16:05

Profesör Doktor İsmet Tamer, çağın durdurulamayan hastalığı stresi azaltan besinler hakkında konuştu.
Stres anında artan kortizon seviyelerinin, yeterince magnezyum tüketildiği takdirde düzenleneceğini söyleyen Tamer,  “Bu sayede vücudunuz sakinleşir ve gevşer. Magnezyum gevşemenizi sağlayan ve kaygı belirtilerini bertaraf eden bir mineraldir. Yeterince magnezyum tüketmediğinizde serotonin seviyeniz düşer, strese dayanmak güçleşir” diyerek, Magnezyumu bol yumurta, ıspanak ve pazı gibi yeşil yapraklı bitkiler ve bakliyatlar tüketerek vücuda takviye edileceğini söyledi. Ayrıca Tamer, özellikle bakliyat gibi sağlıklı karbonhidratlar, enerji seviyesinin de dengede tutulacağına dikkat çekti.
Halk tarafından mutluluk hormonu olarak bilinen “Serotonin” de stres ve kaygı azaltma da çok önemli olduğunu söyleyen Tamer, serotonin üretimini sağlayan besinler tüketerek rahatlık ve dinginlik sağlanabileceğini ve kişinin kendini daha iyi hissedeceğini belirtti. Hindi etinin serrtonin salgılayan besinlerin başında geldiğinin altını çizen Tamer, “Diğer tetikleyici yiyecekler ise yumurta, baklagiller, bazı tahıllar muz ve kakaodur. Kakaonun mutlu edici etkisi olduğu zaten biliniyor. Her gün küçük bir parça bitter çikolata tüketerek kalp sağlığınıza da destek olabilir, bu sayede bu konudaki endişe ve stresinizi de azaltabilirsiniz. Üstelik gün ortası atıştırmalığı olarak kendinizi enerjik hissetmenize de yardımcı olacaktır” dedi.
KAFEİNLİ İÇECEKLER KAYGIYI ARTIRIYOR
Kahve ve kafeinli içeceklerin insan vücudunda stres ve kaygı hissini artırdığını ifade eden Tamer, bu durumu kafeinin sinir sistemi için bir uyarıcı etkisi yaparak kalp atış hızını, kan basıncını ve vücut sıcaklığını yükselmesiyle sebeplendirdi. Tamer, stresli zamanlarda kafeini mümkün olduğunca azaltmanın önemi dikkat çekerek, yerine bitki çaylarının tüketilmek üzere tercih edilmesini önerdi. Bitki çaylarının sık tüketiminin insan vücuduna dinginlik ve sakinlik etkisi yarattığını söyleyen Tamer, örnek olarak papatya çayını verdi.
B VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ KAYGI BOZUKLUĞU YARATABİLİYOR
B vitaminlerinin, vücudun hem fiziksel hem ruhsal dayanıklılığında önemli rol oyhnadığına dikkat çeken Tamer, “Pek çok araştırmada, B vitamini açısından zengin dana eti, avokado, badem gibi yiyecekleri bol bol tüketmenin, sinir sistemine olumlu etki yaptığı gösterilmiştir” dedi. Konuşmasının devamında bu vitaminleri eksikliğin de kaygı bozukluğu yaratabileceğini belirten Tamer, vücuda yeterli B vitamini alınımı yapıldığında  vücudun mutluluk hormonu diye bilinen serotonini de salgılamasının kolaylaştığını ve hissedilen stresin azaldığını belirtti. Doktor Tamer, her gün küçük bir avuç badem yiyerek daha az stresli bir gün geçirilebilineceğini ve kuşkonmaz yiyerek, zengin folik asit içeriği ile stresin azaltılmaya yardımcı olacağını söyledi.
Stres ve kaygıyla başa çıkabilmek için yapılabilecek en iyi şeylerden birinin de insanın beyin kimyasını düzene sokacak besinler tüketmesi olduğunu açıklayan Tamer, beynin düzgün çalışması için sağlıklı yağlara, özellikle omega-3 yağ asitlerine ihtiyacı olduğunu önemle belirtti. Tamer, omega-3 açısından zengin gıdalara somon, ceviz, avokado, keten tohumu, chia tohumu gibi yiyecekleri örnek verdi.
“ANTİOKSİDANLAR, BEYNİ BİRÇOK HASTALIĞA KARŞI KORUR”
Antioksidanların, beyni birçok hastalığa karşı koruduğunu söyleyen Tamer, “Eğer yeterince antioksidan tüketmezseniz, beyni stresten koruyan hormonların üretimine zarar verirsiniz” diye konuştu. Tamer, “Havuç, tatlı patates, ıspanak gibi A vitamininden zengin; portakal v.b. turunçgiller, kivi, kırmızı biber, brokoli gibi C vitamininden zengin; badem, avokado, ayçiçeği gibi E vitamininden zengin, antioksidan kaynağı besinleri bolca tüketirseniz, vücudunuzun kaygı ve stresle mücadelesine de destek olursunuz” diyerek, kahvaltıda taze sıkılmış bir bardak şekersiz portakal suyunun güne başlamak için iyi bir tercih olacağını belirtti.
Tamer, stresten uzaklaşmak, kaygıyı en aza indirmek için doğru besinler hakkında bilgi verirken son olarak şunları söyledi:
“Streste rol alan serotonin üretiminde bağırsaklarda bulunan bakteriler de önemli role sahiptir. Bu bakterileri destekleyecek yoğurt, kefir gibi probiyotik gıdaları hayatınızın bir parçası haline getirmek, stresle baş etmenize yardımcı olabilir. Çivi çiviyi söker hesabı, acılardan etkilenmemek için acı biber yenmesini önerenler de var. Gerçekten de acı biber, içerdiği kapsaisin isimli madde sayesinde hem metabolizmayı hızlandırıyor, hem de vücutta mutluluk etkisi yaratan hormonların salgılanmasını hızlandırıyor. Eğer laktoz intoleransı gibi süte ve süt ürünlerine karşı tahammülsüzlük durumunuz söz konusu değilse, bazen eskiden annelerimizin yaptığı gibi yatmadan önce içeceğiniz bir bardak ılık süt de içerdiği protein sayesinde sinir sisteminizi rahatlatıp gevşetebilir, stresinizi azaltabilir”
 
 
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum