CHP’li Polat, Fuat Oktay’a “Kayyım makamını” sordu

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Mahir Polat, Koza Altın İşletmeleri’nin “kayyım makamını” meclis gündemine taşıyarak, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.

CHP’li Polat, Fuat Oktay’a “Kayyım makamını” sordu

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Mahir Polat, Koza Altın İşletmeleri’nin “kayyım makamını” meclis gündemine taşıyarak, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.

CHP’li Polat, Fuat Oktay’a “Kayyım makamını” sordu
04 Aralık 2019 - 19:06

İzmir’in güzel doğasının taş ocakları, altın ve maden arama faaliyetleri sonucunda her geçen gün saha kirlendiğini kaydeden CHP’li Polat, Bergama ilçesinin de altın ve maden arama çalışmalarıyla sıkça gündeme geldiğini dile getirdi. Polat, Kozak Yaylası’na yeni maden ocakları açılması girişiminin, bölge ekosisteminin bozulmasına, çam fıstığı ağaçlarının zarar görmesine, bölge halkının ciddi sağlık sorunları ile mücadele etmesine sebep olduğunu vurgulayarak, altın madeni arama çalışmalarında kullanılan siyanürün yer altı sularına karıştığını aktardı. Bu durumunda içme suyunun kirlenmesine ve siyanüre bağlı ölümlerin artmasına neden olduğunu ifade eden Polat, “Yağmur suları ile birlikte maden ocağı çukurlarına doldurulan atıkların yeraltı sularına sızması ile başta içme suyu olmak üzere tarım arazilerinin sulanmasında kullanılan su kirlenmekte ve bu durum, bölgenin kuraklaşmasına sebep olmaktadır” diye konuştu.
Kozak Altın İşletmelerine bağlı Kozak Yaylası ve Kapıkaya Köyü’nde yeni maden ocağı açılması girişiminin mahkemeye taşındığını ve başta yöre halkı olmak üzere çevre bilinci olan duyarlı insanların ve STK’ların tepki gösterdiğini söyleyen Polat, yeni belediye başkanının, Belediye’nin önceden müdahil olduğu, kayyımla yönetilen Koza Altın İşletmelerine karşı açılmış çevre davalarının tümünden çekildiğini bildirdi. “Belediye başkanı ‘çıplak gözle bir zararını görmüyoruz’ demiş, kendisini vicdan gözlüğüyle bakmaya davet ediyoruz” diyen CHP’li Polat, bölge halkının oylarıyla seçilmiş bir belediye başkanının, bölge halkının yaşamını tehlikeye atmasının akla, mantığa ve vicdana sığmadığını vurguladı. Bu durumun, “Belediye başkanının bu şirketle organik bir bağı mı var” sorusunu akıllara getirdiğini dile getiren Polat, Koza Altın İşletmeleri şirketine FETÖ/PDY bağlantılı olması sebebiyle kayyım atandığı bilgisini paylaşarak, “FETÖ/PDY’ nin devletimize, milletimize zarar verdiği düşünüldüğünde, atanan kayyımın da tartışmalı faaliyetlere imza attığı göz önünde bulundurulduğunda; hem kayyım makamını hem de şirketin icraatlarını sorgulama gereksinimi ortaya çıkmıştır” şeklinde konuştu.
Bergama ilçesinde faaliyet gösteren Koza Altın Şirketleri’nin “kayyım makamı” konusunu meclise taşıyan CHP’li Polat, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay tarafından yanıtlanması istemiyle önergesinde şu soruları sordu:

  • Bir şirkete kayyım atanırken hangi şartlar göz önünde bulundurulmaktadır? Altın Madenleri şirketlerine atanan kayyımlar için de aynı şartlar geçerli midir?
  • Koza Altın İşletmeleri’ne atanan kayyımın yetkileri nelerdir?
  • Koza Altın İşletmeleri’ne bugüne kadar kaç kayyım ataması yapılmıştır? Yapıldıysa bu kayyımlar kimlerdir? Yönetim kurulu kimlerden oluşmaktadır? Görev süreleri ne kadardır?
  • Koza Altın İşletmeleri’ ne kayyım atanmasında beklenen fayda nedir? “Kayyım” makamının bir geçici koruma tedbiri olduğu göz alındığında, ne gibi şartlar oluştuğunda beklenen fayda gerçekleşmiş kabul edilecektir?
  • Koza Altın İşletmesi’ne bağlı Ovacık altın madeni, Kozak Yaylası ve Kapıkaya köyünde yeni ocak açma girişiminin, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine giren Bergama’ya etkisi araştırılmış mıdır?

YORUMLAR

  • 0 Yorum