Bilirkişi Dernekleri Federasyonu İmza Töreni Yapıldı

Samsun merkezli başlatılan yapılanma çalışmalarına Ankara, Bursa, Çorum, İzmir, Trabzon, Batman ve Kayseri bölgelerinde kurulan dernek yöneticilerinin katılımları ile 11/07/2021 Pazar günü toplantı yapıldı.

Bilirkişi Dernekleri Federasyonu İmza Töreni Yapıldı

Samsun merkezli başlatılan yapılanma çalışmalarına Ankara, Bursa, Çorum, İzmir, Trabzon, Batman ve Kayseri bölgelerinde kurulan dernek yöneticilerinin katılımları ile 11/07/2021 Pazar günü toplantı yapıldı.

Bilirkişi Dernekleri Federasyonu İmza Töreni Yapıldı
15 Temmuz 2021 - 16:28

Yapılan toplantı sonucunda, Tüm Bilirkişi Dernekleri Federasyonunun kurucular kurulu üyesi olan Samsun Bölge Bilirkişiler Derneği, Ankara Bölge Anadolu Bilirkişiler Derneği, Çorum Hitit Bilirkişiler Derneği, Trabzon Bilirkişiler Derneği, Batman Bilirkişiler Derneği yöneticilerinin imza altına aldıkları tüzük ile Marmara Bilirkişiler Derneği, Tüm Bilirkişiler Mesleki ve Dayanışma Derneği, Kayseri Bölge Anadolu Bilirkişiler Derneğinin katkıları ile yapılan imza töreni gerçekleşmiştir.  
Bilirkişiliğin; Bilirkişilik Kanununun 24/11/2016 tarihinde, Bilirkişilik Yönetmeliğinin de 03/08/2017 tarihinde yayımlanmasından sonra bilirkişilerin bir araya gelerek oluşturdukları sivil toplum kuruluşları olan derneklerin yaptıkları çalışmalar bir adım daha ileriye taşınarak Tüm Bilirkişi Dernekleri Federasyonunun oluşumu için ilk adım olan imza töreni Türkiye’nin dört bir yanından gelen dernek yöneticileri ile gerçekleşmiştir.  
Birlik ve beraberlikleri ile öncelikle Bilirkişilerin saygınlıklarının arttırılması, hak ve menfaatlerinin korunması, kurumsal bir statü kazanması olan temel amaçları doğrultusunda çalışmaların ilerlemesi devam etmektedir.  
Kanunda tanımlandığı şekli ile “Çözümü uzmanlığı, özel veya teknik bilgiyi gerektiren hâllerde oy ve görüşünü sözlü veya yazılı olarak vermesi için başvurulan gerçek veya özel hukuk tüzel kişisini,” ifade edilen bilirkişiler, Bilirkişi Bölge Kurulları listelerine kaydedilmekte ve “Bilirkişilik görevimi sadakat ve özenle, bilim ve fenne uygun olarak, tarafsız ve objektif bir biçimde yerine getireceğime, namusum, şerefim ve kutsal saydığım bütün inanç ve değerlerim üzerine yemin ederim.” diye yemin ederek listeye kaydedilmektedir.  
Türkiye’de 15 farklı ilde bulunan Bilirkişi Bölge Kurullarında kayıtlı toplam 48.000 civarında bulunan bilirkişilerin, Hukuk ve Ceza Mahkemelerinde, Tüketici Hakem Heyetlerinde ve Sigorta Tahkim Komisyonunda adaletin tecellisi için uzmanlık alanlarındaki görüş ve oyları doğru hüküm kurulmasında çok büyük önem taşımaktadır. Bilirkişiler eğitimleri, mesleki bilgi ve tecrübeleri ile sahip oldukları uzmanlık alanlarında sözlü ve yazılı olarak görüş ve oylarını vermiş oldukları yemine sadık kalarak temel ve etik ilkelerine ek olarak ahlak kuralları çerçevesinde yapmaktadır. 
Kurulmuş derneklerin birleşerek oluşturdukları federasyon çatısı ile Adalet Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığına bağlı Bilirkişilik Daire Başkanlıkları ile işbirliği içinde olduklarını ve adaletin tecellisi için nasıl daha fazla fayda sağlayabileceklerinin arayışı içinde olduklarını ifade etmişlerdir.    
 
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum