Genç İletişimciler Kamu Kurumları ve Yerel Medyada Deneyim Kazandı
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı İzmir Bölge Müdürlüğü'nün yürüttüğü 'Dijital Medyanın Öncüleri: Genç İletişimciler (DİMGİ)' projesi kapsamında, 21-22 Ekim 2025 tarihlerinde genç iletişimciler kamu kurumları ve yerel medya kuruluşlarına ziyaretler gerçekleştirdi. Proje, iletişim fakültesi öğrencilerinin mesleki bilgi ve becerilerini sahada geliştirmeyi, kamu ve medya işleyişini yerinde gözlemlemelerini sağlamayı hedefledi.
Ziyaret programında Ege, Manisa Celal Bayar, Yaşar ve İzmir Kâtip Çelebi üniversitelerinin iletişim fakültelerinden öğrenciler yer aldı.
Dijital Medya Okuryazarlığına Vurgu Yapıldı
Proje kapsamında, yeni medya araçlarını etkin şekilde kullanabilen, dijital mecralarda karşılaşılan dezenformasyon içeriklerine karşı farkındalık geliştirebilen, eleştirel bakış açısına sahip ve toplumsal sorumluluk bilinciyle hareket eden bireylerin yetişmesi teşvik edildi.
Gençlerin; dijital medya okuryazarlığı, etik habercilik, içerik doğrulama ve yaratıcı medya üretimi gibi alanlarda yeni beceriler edinmeleri desteklendi. Aynı zamanda, sosyal hayata aktif katılım sağlayabilen ve medya sektörünün ihtiyaçlarına cevap verebilecek nitelikte profesyoneller olarak gelişmeleri hedeflendi.
Bu hedefler doğrultusunda medya kuruluşlarına ve ilgili kurumlara yönelik ziyaretler planlandı ve saha gezileriyle öğrencilerin öğrenme süreci desteklendi.
Medya Alanında Faaliyet Gösteren Kamu Kurumlarının İşleyişleri Yerinde Gözlemlendi
Genç iletişimciler, TRT İzmir Müdürlüğü, Anadolu Ajansı (AA) İzmir Bölge Müdürlüğü, RTÜK İzmir Bölge Temsilciliği gibi ulusal kamu yayıncılığı ve medya denetimi alanlarında görev yapan kurumları ziyaret etti. Bu yapılarda haber üretim, yayıncılık, kamuoyunu bilgilendirme ve denetim mekanizmalarının işleyişini yerinde gözlemledi.
Kamu iletişiminde güvenilirlik, şeffaflık ve etik ilkelere dayalı habercilik anlayışının önemi uzmanlar tarafından öğrencilere aktarıldı.
Yerel Medyada Uygulamalı Deneyim Kazandılar
İzmir’in önde gelen yerel medya organlarından İlkSes Gazetesi, TV9 ve Yeni Bakış Gazetesi’ni ziyaret eden öğrenciler, yerel haberciliğin sahadaki dinamiklerini yakından tanıdı. Haber merkezlerinde gazetecilerle bir araya gelen katılımcılar; gündem belirleme, haber dili, kriz iletişimi ve halkla etkileşim konularında bilgi aldı.
Matbaa alanlarını da inceleyen öğrenciler, yazılı basının hazırlanışından dağıtım aşamasına kadar olan süreci yerinde takip etti. Kameramanlar, muhabirler ve stüdyo çalışanları eşliğinde haber çekimi ve sunum tekniklerini uygulamalı olarak deneyimledi.
TRT Stüdyolarında Yayın Deneyimi Yaşadılar
dürlüğTRT İzmir Müü’nde gerçekleştirilen uygulamalı eğitimlerde öğrenciler, profesyonel televizyon yayın sürecinin tüm aşamalarını deneyimledi. Stüdyo şefi, reji, kameraman ve sunucu rollerine bürünerek bir yayının kamera önü ve arkasındaki tüm süreçlerini birebir yaşadılar.
Genç İletişimciler Saha Deneyimiyle Güçlendi
Bu ziyaretler aracılığıyla genç iletişimciler; sadece teorik bilgiyle değil, sahada edindikleri deneyimlerle de donanım kazandı. Haber üretimi, medya etiği, kamu yararına yayıncılık ve dijital dönüşüm gibi alanlarda mesleki farkındalık geliştirdi.
DİMGİ projesi, medya sektöründe etik, sorumlu ve yenilikçi iletişimcilerin yetişmesini hedefleyerek; gençlerin kamu kurumları ve medya kuruluşlarıyla doğrudan temas kurmasını sağladı ve onları sektörle erken yaşta buluşturdu.